ua en ru

У Киргизстані затримано У.Бариктабасов, прихильники якого проводили мітинг на площі перед парламентом

У Киргизстані по звинуваченню в спробі захоплення влади затримано екс-кандидата в президенти країни бізнесмена Урмата Бариктабасова. Цю інформацію РБК підтвердили в прес-службі уряди країни. За словами представника прес-служби, окрім самого У.Бариктабасова, затримані також декілька його найближчих прихильників.
Нагадаємо, що сьогодні вранці в Бішкеку в парку імені Горького почався мітинг прихильників У.Бариктабасова. Пізніше натовп чисельністю приблизно в 3 тис. людей перебралася на площу перед будівлею парламенту країни. В той же час з м. Баликчі в столицю відправилася автоколона прихильників екс-кандидата, яка була зупинена силовиками в передмісті столиці. Для розгону натовпу в передмісті силовикам довелося застосувати спецзасоби.
Нагадаємо, в Киргизстані У.Бариктабасов є фігурантом кримінальної справи про спробу перевороту (справу на нього завели після подій червня 2005 р., коли прихильники політика ненадовго захопили будівлю уряду в Бішкеку). Це відбулося після того, як йому не дозволили брати участь в президентських виборах.
Після порушення справи У.Бариктабасов покинув країну і повернувся в червні 2010 р., під час безладів на півдні Киргизстану. Він також розшукувався правоохоронними органами Казахстану по звинуваченню в економічних злочинах, здійснених на території цієї країни.