ua en ru

У Києві завтра відбудуться збори громадян з питання проведення референдуму щодо зовнішньоекономічної інтеграції України

Всеукраїнський громадський рух "Український вибір", завтра, 29 вересня 2013 р. в Києві проведе збори громадян з питання проведення референдуму щодо зовнішньоекономічної інтеграції України. Про це заявили учасники конференції на тему "Угода про асоціацію з Європою - втрата Україною суверенітету", яка розпочала свою роботу сьогодні, 28 вересня 2013 р, в р. Черкаси, повідомила прес-служба організації.

Відкрив конференцію керівник ініціативної групи громадського руху "Український вибір" в Черкаській області Микола Кушніров, який зачитав вітальне слово лідера ГР "Український вибір" Віктора Медведчука до всіх присутніх.

Вітаючи учасників конференції, Медведчук у своєму зверненні наголосив, що "в листопаді цього року на Вільнюському саміті нинішня влада і опозиція готується підписати угоду про асоціацію України з ЄС, в результаті чого наша Конституція - Основний закон України - перетвориться в підзаконний акт законодавства Європейського союзу. Це суперечить правовим засадам нашої держави, де Конституція має вищу юридичну силу. Підписання угоди про асоціацію з ЄС стане найбільшою помилкою влади за всі роки незалежності України і загрожує втратою державного суверенітету".

У своєму виступі заступник голови ГР "Український вибір", заступник голови Конституційного суду України першого складу Василь Німченко, повідомив черкащанам, що завтра, 29 вересня 2013 р. в Києві відбудуться збори громадян з питання проведення референдуму щодо зовнішньоекономічної інтеграції України.

"Ви будете свідками те, що завтра, вже вдруге, ми знову збираємося на стадіоні "Спартак". Адже ідея проведення референдуму і ідея звернутися з питанням до народу, що саме він думає з приводу курсу економічної інтеграції, - це не новина. У 2006 р. народ України зібрав 4 млн 431 тис. підписів з приводу думки громадян, чи хочуть вони, щоб наша країна приєдналася до НАТО. Також було питання щодо співпраці України з Росією, Білорусією, Казакстаном. Тоді Центральна виборча комісія порушила 116 кримінальних справ щодо незаконності проведення такого референдуму. Але жодна справа у суді не була доведена, не змогли зібрати достатньо доказів такої "незаконністі", однак наробили "бурі в склянці води". У тому ж році ЦВК таки погодилася з тим, що народ чесно зібрав ці мільйони підписів і передали Президентові України на розгляд проект постанови про проведення такого референдуму. Але тодішній Президент Віктор Ющенко не захотів почути народ і сховав проект постанови "під сукно" і почав заперечувати право українського народу думати не так як він, право українського народу висловлювати свої думки відповідно до Конституції. Адже саме ми маємо право на управління державними справами і більш того стаття 17 Основного закону прямо передбачає і покладає на нас обов'язок захищати суверенітет, економічну безпеку держави", - заявив Німченко.

За його словами, ГР "Український вибір" згуртував тільки ініціаторів збору підписів щодо проведення референдуму 6 тис. осіб, Комуністична партія України також зібрала близько 6 тис. осіб, всього зареєструвалися за даними паспортів 9 тис. 800 осіб, крім того, 8 вересня 2013 р. зібралося близько трьох тисяч осіб.

"Але проєвропейські сили осквернили цей народний порив. Придумали якесь рішення суду, і я кажу вам як суддя - воно є незаконним. Народ хоче сказати своє вагоме слово щодо вибору геополітичного напряму розвитку держави, бо саме народ повинен вирішувати такі важливі питання, а не купка політиків", - підкреслив він.

Також Німченко зазначив, що треба для початку читати сам текст угоди, аналізувати його.