ua en ru

У Києві під амністію підпадає 71 учасник Євромайдану, - прокуратура

У Києві під дію закону про звільнення від кримінальної відповідальності підпадає 71 учасник Євромайдану.

У Києві під дію закону про звільнення від кримінальної відповідальності підпадає 71 учасник Євромайдану. Про це сьогодні заявив прокурор міста Києва Микола Бескишкий.

У столиці за період січневих протистоянь з правоохоронцями до кримінальної відповідальності за організацію та участь у масових заворушеннях обґрунтовано притягнуто 71 людину.

"З них 66 особам обрано запобіжні заходи, зокрема до 59 підозрюваних застосовано домашній арешт, 4 перебувають в умовах СІЗО, 1 - під заставою, з 2 взято особисте зобов'язання", - Бескишкий.

Він наголосив, що закон України "Про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування та покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань", передбачає можливість усім цим людям бути звільненими від кримінальної відповідальності за злочин, у якому вони підозрюються.

За його словами у місті Києві вказаний pакон може бути застосовано до 71 підозрюваного у січневих масових заворушеннях у центрі столиці. Проте відбудеться це за виконання обов'язкових умов, чітко прописаних у законодавчому акті.

Прокурор міста нагадав, що у випадку, якщо умови закону не будуть виконані, 17 лютого він втратить свою чинність і слідчі у встановленому порядку продовжать розслідування кримінальних проваджень: будуть підписані обвинувальні акти, а справи скеровані до суду для розгляду по суті.

"Кожен з тих, кого стосуються норми закону несе відповідальність за виконання його вимог. Тому не потрібно нехтувати прописаними умовами, адже від цього залежить доля багатьох людей", - підкреслив Бескишкий.

Зазначимо, вчора прес-служба Генпрокуратури повідомила, що в кримінальних процесах, які були відкриті і досліджені правоохоронними органами за фактами масових заворушень, а також правопорушень, які кваліфікуються як хуліганські дії, блокування адміністративних приміщень і транспортних комунікації в січні 2014 р., прокурори внесли в суди клопотання щодо пом'якшення запобіжних заходів. Зокрема, в р. Києві сьогодні було подано клопотання щодо 25 осіб, у Черкаській області - 12 осіб, у Дніпропетровській області - 6 осіб і зараз зазначені клопотання знаходяться на розгляді в судах.

Загалом, останнім часом, кількість осіб, яким була пом'якшена міра запобіжного заходу, складає 180 осіб.