ua en ru

В.Києві не будуватиметься новий сміттєспалювальний завод, - КМДА

Найближчим часом в Києві не будуватиметься новий сміттєспалювальний завод, проте влада столиці мають намір вирішувати питання очищення столиці від сміття. Про це журналістам заявив заступник голови Київської міської державної адміністрації (КМДА) Олександр Мазурчак, передає кореспондент РБК-Украина.

"Ми не готові до будівництва цього заводу ні технічно, ні психологічно і якщо я зараз скажу, що ми починаємо його будувати, то завтра підніметься все населення, що його не треба будувати", - зокрема відзначив О.Мазурчак.
В той же час О.Мазурчак підкреслив, що він швидше є прибічником нарощування заходів щодо сортування сміття на першому етапі збору і розподілу по фракціях побутових відходів. "Ми зараз йдемо на те, аби наростити, лише цього року на 2000 контейнерів більше, ніж є сьогодні в Києві для відбору того, що можна повторно використовувати. Тобто це стекло, картон, папір, поліетилен, то що не повинне йти на звалище", - уточнив О.Мазурчак.
За його словами, наступного року необхідно приступити до реконструкції заводу "Енергія", яка коштуватиме близько 240 млн грн. "Є сьогодні декілька фірм, які готові виступити інвесторами і підкреслюю, що з 240 млн грн, понад 100 млн грн повинні піти на систему очищення газів, що викидаються. Тобто це абсолютно нова якість цього заводу", - підкреслив заступник голови КМДА .
Він впевнений, що даний проект " абсолютно не шкідливий для природного довкілля. Він віддаватиме 270 гігакалорій тепло в повітря, а це піде в опалювальну мережу, і 2 генератори і 11 МВт електроенергії подаватимуться в загальну мережу".
"Я скептично налаштований на якесь швидке рішення цього питання (про будівництво сміттєспалювального заводу)", - сказав О.Мазурчак, додавши: "Ми розглядаємо альтернативний варіант, оскільки уклали договір з Київською областю. Він передбачає (будівництво) довкола Києва, на території (області) близько 10 заводів по спалюванню сміття. Ми готові в якійсь частині інтегруватися з ними, завозити їм, на їх заводи тому ми відпрацьовуємо всі варіанти".