ua en ru

У Києві і Москві готують угоду по делімітації Керченської протоки.

За інформацією «Дзеркала тижня», Україна і РФ прискореними темпами готують угоду про делімітацію (позначенні кордону на картах) Керченської протоки.

Джерело повідомляє, що сторони хочуть підготувати угоду про делімітацію до 17 травня, але вірогідність того, що під час візиту Президента РФ Дмитра Медведєва до Києва даний договір ще не буде підписаний, залишається вельми високою.

За інформацією, в підготовлюваній угоді Київ пропонує, щоб делімітація українсько-російського морського кордону проходила відповідно до лінії, позначеної на радянських картах. Це означає, що Керч-Єнікальський канал знаходитиметься в українській частці Керченської протоки. При цьому Україна гарантує свободу судноплавства російським кораблям. А для експлуатації каналу буде створена сумісна корпорація.

Зараз Керч-Єнікальський канал перебуває на балансі Керченського морського торгового порту, а лоцманську проводку судів здійснює державне підприємство «Дельта-Лоцман». За даними ЗМІ, загальний дохід від використання іноземними кораблями каналу складає 80-100 млн дол., при цьому частка росіян - близько 15 млн дол.