ua en ru

КМДА: Ресурси для утримання тарифів і розвитку літакобудування - головні підсумки візиту Януковича в Москву

Найбільшу значення для киян мають три домовленості між Україною і РФ: про відновлення серійного виробництва літаків АН-124, про надання кредиту в 15 млрд дол. без вимог скорочення соціальних програм і перегляду комунальних тарифів, а також про зниження ціни на імпортований в Україну російський газ. Про це сказав заступник голови Київської міської держадміністрації Анатолій Голубченко.

"Основу промислового сектора Києва складають підприємства авіаційної промисловості та приладобудування. Це як раз ті галузі, де традиційно сильні коопераційні зв'язки з Росією. Ослаблення цих зв'язків, гальмування багатьох спільних проектів останнім часом грозили серйозними втратами не тільки для підприємств, але і для міста в цілому. Адже мова йде про робочі місця, виплату зарплат, відрахування в бюджет. Після візиту Президента Віктора Януковича до Москви ситуація повинна змінитися на краще", - вважає Анатолій Голубченко.

Найбільше надій він пов'язує з домовленостями в галузі літакобудування.

"Рішення відновити серійне виробництво АН-124 з українськими двигунами дає нам дуже хорошу перспективу, особливо враховуючи масштаби цього проекту планується побудувати 80 літаків, це безпрецедентні обсяги. Досягнуті угоди про співробітництво у високотехнологічних галузях і вирішили питання збереження багатьох інших підприємств, які не одне десятиліття складали славу Києва і сьогодні є найбільшими роботодавцями столиці", - додав заступник голови Київської міської держадміністрації.

Він також зазначає, що фінансова і газова частини домовленостей глав України і Росії важливі як ресурс підтримки комунальних тарифів в параметрах, які не вдарять по рівню життя українських сімей, насамперед з малими доходами.

"Надаючи Україні кредит в 15 млрд дол., Росія, на відміну від МВФ, не вимагає в обов'язковому порядку підвищити комунальні тарифи для населення і заморозити соціальні виплати. Які цифри в платіжках у киян, має залежати лише від нашої внутрішньої ситуації, а не від бажань міжнародних фінансових організацій. З'явилися підстави вважати, що ми зможемо не тільки не згортати соціальні програми, але і розвивати їх. А ще - підготуватися до якісних ремонтів покриття наших доріг і прибудинкових територій. Над цим працюють профільні департаменти міськадміністрації, готують проект бюджету столиці на 2014 рік, - стверджує Анатолій Голубченко.

Він також наголосив, що ще одним важливим підсумком домовленостей, досягнутих двома президентами, вже найближчим часом стане підвищення конкурентоспроможності української економіки. Це вкрай важливо для того, щоб Україна зайняла гідне місце на європейському ринку після підписання договору про евроассоціаціі".