ua en ru

У Камеруні відбудуться чергові президентські вибори

У Камеруні сьогодні, 9 жовтня 2011 р. відбудуться чергові президентські вибори, передає Reuters. Головним фаворитом президентської гонки вважається чинний Президент 78-річний Поль Бійя, що беззмінно керуж країною впродовж 29 років.
"У країні будуть остаточно установлені демократичні інститути, значно скоротиться рівень бідності, встановиться мир і процвітання. Все це можливо тільки при моєму переобранні", - заявив беззмінний лідер в обігу до виборців. Середній річний дохід на душу населення в Камеруні складає 2 тис. дол., що набагато більше, ніж в інших країнах регіону. Проте, згідно з аналітиками МВФ, прогноз зростання на поточний рік, що склав 3,8%, є нижчим потенційно можливого. Крім того, опоненти Бійя критикують його як нерішучого управлінця, що дозволяє розцвітати бюрократії і корупції в країні.
При цьому можна сміливо стверджувати, що майже три десятиліття правління Бійя ознаменувалися відносною стабільністю, нехарактерною для неспокійного регіону. Останній раз заворушення спостерігалися в Камеруні в 2008 р., коли в ході вуличних виступів через високі ціни на продукти харчування в тисняві загинули близько 100 осіб.
Правляча партія Демократичне об'єднання камерунського народу на чолі з Бійя традиційно набирає більше половини голосів, і, на думку аналітиків, цього року ситуація складеться аналогічно, і Бійя обійде в президентській гонці 22 інших кандидати, включаючи свого давнього опонента Джона Фру Нді від Соціал-демократичного фронту.
На останніх виборах в 2004 р. Бійя отримав переконливу перемогу, набравши 70% голосів, тоді як Фру Нді задовольнився 17%.