ua en ru

У Каїрі навколо посольства Ізраїлю почалося зведення двометрової бетонної стіни

Навколо посольства Ізраїлю в столиці Єгипту Каїрі почалося зведення стіни на тлі збайдужілих після повалення єгипетського лідера Хосні Мубарака відносин між країнами. Роботи з будівництва двометрового бетонного загородження почалися кілька днів тому, повідомили єгипетські офіційні особи. "Мета побудови - захист мешканців нижніх поверхів будівлі. Це повинно запобігти розвитку конфліктних ситуацій між протестуючими і місцевими жителями", - свідчить офіційна версія, передає Reuters. Тим часом спостерігачі зазначають, що мета єгипетської влади в даному випадку - захист ізраїльської дипмісії, а не єгиптян, що живуть на нижніх поверхах будівлі, як запевняють в адміністрації Каїра.
Дипломатичний скандал між країнами вибухнув у серпні 2011 р. Тоді ізраїльтяни, відбиваючи атаку бойовиків з руху "Ісламський джихад", застрелили п'ятьох співробітників єгипетської служби безпеки. На тлі інциденту Каїр пригрозив відкликати свого посла з Ізраїлю, а жителі Єгипту вийшли на масові демонстрації з вимогою адекватної реакції з боку влади на дії ізраїльської сторони. Акції протесту біля стін дипмісії в Каїрі досягли апогею, коли одному з демонстрантів вдалося зірвати з будівлі ізраїльський прапор.
Тим часом ситуація на кордоні Єгипту і Ізраїлю загострилася настільки, що наприкінці серпня 2011 р. Ізраїль направив до кордонів Єгипту два військові кораблі, одержавши від розвідки інформацію про те, що бойовики руху "Ісламський джихад" готують чергову атаку на південній території Ізраїлю з єгипетської землі. Згідно із заявою ізраїльської сторони, бойовики зі згаданого руху, що базується в секторі Газа, перебралися на Синайський півострів, до Єгипту, і чекають зручного моменту для атаки.