ua en ru

В Ізраїлі прийнято закон, що зобов'язує ортодоксальних євреїв служити в армії

Уряд Ізраїлю затвердив закон, який зобов'язує ортодоксальних іудеїв проходити військову або альтернативну службу. Відтепер всі євреї, які досягли 21-річного віку, підлягають призову через кожні чотири роки.

Уряд Ізраїлю затвердив закон, який зобов'язує ортодоксальних іудеїв проходити військову або альтернативну службу. Відтепер всі євреї, які досягли 21-річного віку, підлягають призову через кожні чотири роки, передає Euronews.

Виняток буде зроблено для 1,8 тис. осіб, для яких передбачено відстрочення на час навчання в ієшиві (вищих релігійних навчальних закладах). За неявку до військкомату за першим викликом ізраїльтянам загрожує кримінальна відповідальність.

"Ми будемо впроваджувати ці зміни поступово, враховуючи особливі потреби ортодоксальної спільноти. Ми переслідуємо дві мети: безпосередньо участь молодих ортодоксів в армійській або цивільній службі, а також, що не менш важливо, їх інтеграцію в ринок праці", - прокоментував ініціативу прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху.

Зазначимо, що міністри від партії "Наш дім - Ізраїль" відмовилися підтримати законопроект, вважаючи його недостатньо радикальним: вони виступали за жорсткішу редакцію.

У середині травня розгляд законопроекту вилився в масові акції протесту: близько 30 тис. ортодоксальних євреїв зібралися на демонстрацію біля будівлі головного армійського призовного центру. У ході зіткнень постраждали 10 поліцейських.

Ізраїльську армію незабаром чекають й інші новації. Зокрема, Нетаньяху має намір залучити до служби в армії арабів, які є громадянами Ізраїлю.

Зазначимо, що в Ізраїлі зазвичай не призивають до армії ультраортодоксальних євреїв з релігійних міркувань. Втім, нова правляча коаліція поступово почала змінювати це положення.