ua en ru

В Італії десятки тисяч людей взяли участь у загальнонаціональному страйку

В Італії у вівторок, 6 вересня, пройшов загальнонаціональний страйк, оголошений головною профспілкою Італії - Загальною конфедерацією праці. На вулиці італійських міст вийшли десятки тисяч людей по всій країні - працівники різних галузей економіки, передає радіо "Свобода". Маніфестації пройшли в ста великих містах. Згідно з даними організаторів страйку, в ньому в середньому по Італії взяли участь 60% членів профспілки.

Співробітники італійських компаній підтримали заклик профспілок на 8 годин відмовитися від виконання службових обов'язків. Припинив роботу громадський транспорт, в аеропортах скасовано десятки рейсів. У ряді міст сталися сутички демонстрантів з поліцейськими. В Неаполі і Мілані учасники протестів закидали яйцями і петардами філії банків. У надзвичайному режимі працювали медичні установи, де надавалася тільки термінова допомога.

У Римі в колоні страйкуючих пройшли лідери основних опозиційних партій П'єр Луїджі Берсані від "Демократичної партії", Антоніо Ді П'єтро від партії "Італія цінностей", а також лідери двох ортодоксальних комуністичних партій Паоло Ферреро і Олівьєро Діліберто.

Метою загальнонаціонального страйку стала вимога перегляду урядом поправок до бюджетного закону, що значно урізають витрати на соціальні потреби. Відповідно до програми жорсткої економії бюджетних коштів передбачено скорочення державних витрат на 45 млрд євро.

Особливе обурення у профспілок викликало положення, що спрощує процедуру звільнення роботодавцями найманих працівників. Сюзанна Камуссо, лідер Загальної конфедерації праці, пообіцяла домогтися скасування цього положення в Конституційному суді Італії.

Найбільша в Італії федерація профспілок попередила, що масові протести і страйки продовжаться і після затвердження програми сенатом.