ua en ru

В Ірані влада помилувала 100 політв'язнів

Духовний лідер Ірану Аятолла Алі Хаменеї в суботу, 27 серпня, наказав звільнити 100 політичних ув'язнених. Деякі з помилуваних брали участь у масштабних протестах проти спірного переобрання Президента Махмуда Ахмадінежада в червні 2009 р. Про це повідомляє Reuters з посиланням на місцеве агентство Mehr.

Рішення про помилування приурочене до закінчення священного мусульманського місяця Рамадан.

У доповіді не було жодного імені зі списку помилуваних ув'язнених, також нічого не говориться про двох американців, які були засуджені до восьми років ув'язнення за звинуваченням у шпигунстві.

"На підставі рішення верховного лідера, 100 ув'язнених, обвинувачених у злочинах проти безпеки країни, будуть звільнені за амністією. Деякі з них були залучені в поствиборні демонстрації два роки тому", - говориться в повідомленні іранського агентства.

Аналітики говорять, що подібна амністія є одним з перших кроків нинішньої влади в підготовці до парламентських виборів, які повинні відбутися в березні наступного року, і які будуть першим голосуванням після виборів Президента в 2009 р., результатом яких стали масштабні заворушення на вулицях іранських міст.

Нагадаємо, лідери опозиції Мехді Карубі і Мірхуссейн Мусаві були проведені під домашній арешт з лютого 2011 р., і невідомо, чи зможуть вони взяти участь у перегонах.