ua en ru

В Ірані проходять демонстрації на честь 33-х роковин Ісламської революції

Сотні тисяч іранців вийшли сьогодні на вулиці міст країни, щоб взяти участь в заходах, приурочених до 33-х роковин Ісламської революції, передає місцеве інформагентство Fars.

Демонстрації проходять в столиці республіки Тегерані, а також в інших адміністративних центрах. Люди несуть національні прапори, портрети аятолли Рухолли Мусаві Хомейні, вищого керівника Ірану в 1979-1989 рр., а також його наступника, що обіймає цю посаду в даний час, - аятолли Алі Хосейні Хаменеї. Учасники акцій в Тегерані вийшли на Площу Азаді (Площа Свободи), вони скандують антиамериканські і антиізраїльські гасла.

Ісламська революція почалася в січні 1978 р. і закінчилася в лютому 1979 р. В результаті дій опозиції за підтримки релігійних формувань був повалений шах Мохаммед Реза Пехлеві, а замість монархії в країні була створена Ісламська Республіка. Духовним лідером держави став опальний аятолла Рухолла Мусаві Хомейні. Ісламська революція визнана багатьма експертами однією з найбільш значущих подій XX століття.