ua en ru

В Іраку в результаті серії вибухів замінованих автомобілів загинула 21 людина

У Багдаді в результаті серії вибухів замінованих автомобілів 13 січня 2013 р. загинула 21 особа, передає Reuters з посиланням на дані поліції.

У Багдаді в результаті серії вибухів замінованих автомобілів 13 січня 2013 р. загинула 21 особа, передає Reuters з посиланням на дані поліції. Найбільш смертоносним став теракт на сході Багдада в районі Шааб, населеному переважно шиїтами, в ході якого загинули 11 людей, ще 28 отримали поранення. Посилення хвилі тероризму відбувається на тлі дводенного візиту генерального секретаря Організації Об'єднаних Націй Пан Гі Муна, який прибув сьогодні до Іраку для переговорів з керівництвом країни.

За даними ООН, в 2013 р. в Іраку в результаті терактів загинули 7 тис. 818 мирних жителів і 1 тис. 050 представників сил безпеки. Такої кількості жертв країна не знала з 2008 р., на який припав пік міжрелігійного конфлікту між шиїтами і сунітами. Кількість терактів у країні почала зростати з квітня 2013 р., після того як уряд розігнало протестний табір мусульман-сунітів в Іраку поруч з м. Хавіджа.

Свою роль зіграла і ситуація в сусідній Сирії, де уряд, що складається, як і в Іраку, з мусульман-шиїтів, жорстоко придушив виступи сунітської більшості країни. Більша частина терактів була організована рухом "Ісламська держава Ірак", пов'язаних з терористичною організацією "Аль-Каїда".