ua en ru

У Хорватії відправлені у відставку відразу четверо міністрів

Прем'єр-міністр Хорватії Яндарка Косор відправила у відставку відразу чотирьох міністрів. Як стало відомо, своїх посад позбулися голови фінансового (Іван Шукер), оборонного (Бранко Вукелич) та культурного відомств (Божі Бішкупіч), а також міністр у справах охорони навколишнього середовища та будівництва Марина Матуловіч-Дропуліч. Разом з тим, Я.Косор призначила нового заступника прем'єр-міністра країни. За словами глави уряду, дані перестановки необхідні для виходу країни з економічного спаду і завершення процесу приєднання до Євросоюзу, передає РБК з посиланням на Associated Press.

Очікується, що офіційні призначення на нові посади будуть оголошені 29 грудня 2010 р.

Тим не менше, багато експертів схильні вважати, що подібними перестановками Я.Косор прагне швидше очистити уряд від осіб, що мають відношення до розігралася в Хорватії корупційного скандалу. Подібні заходи, головним чином, необхідні напередодні призначених на 2011р. парламентських виборів, а рейтинг правлячої в країні партії Хорватська демократична співдружність (ХДС) в даний час впав до 17-18%.

Почасти цьому послужила недавня історія з екс-прем'єром Хорватії і колишнім членом ХДС Іво Санадера, звинувачену Загребом в корупції. Нагадаємо, колишній глава уряду був заарештований 11 грудня 2010 р. на території Австрії незабаром після того, як втік з Хорватії в надії втекти від правосуддя - парламент зняв з політика депутатську недоторканність і оголосив міжнародний ордер на арешт. І. Санадера звинувачують у зловживанні посадовими повноваженнями в період керівництва урядом Хорватії в 2003-2009 рр.