ua en ru

У Харківській обл. загинуло більше половини озимини

У Харківській області через несприятливі погодні умови загинуло 53% озимих культур. Про це на засіданні активу області повідомив начальник Головного управління агропромислового розвитку Харківської області Ігор Зубрич, передає кореспондент РБК-Україна.

"Восени минулого року в області господарства посіяли 540 тис. га озимих культур. Низька температура повітря, яка відзначалася впродовж п'яти-восьми декад, посушливі умови в ранньовесняний період вегетації рослин, загинуло 290 тисяч га посівів", - сказав І.Зубрич.

За словами керівника профільного управління, площа збирання ранніх зернових цього року складає 574,2 тис. га. За попередніми даними районних управлінь агропромрозвитку, Харківська область розраховує отримати валовий збір ранніх зернових на рівні 1,1 млн т за врожайності 18,4 ц/га. Загальний вал зернових з урахуванням збирання пізніх культур прогнозується на рівні 1,7 млн т.

У найбільш постраждалих центральних і північних районах області (Боровському, Валковському, Дергачовському, Золочевському та Харківському) врожайність очікується на рівні 10-14 ц/га.

У тих районах, які менше від інших постраждали від негоди, прогнозується врожайність від 20 до 26 ц/га (Барвенківський, Близнюківський, Лозовський, Кигичевський і Сахновщинський райони).

У більшості районів області врожайність озимої пшениці, за словами І.Зубрича, не перевищить 15 ц/га, що "негативно позначиться на валовому виробництві балансу продовольчого зерна".