ua en ru

У Греції в будь-якому випадку пройдуть економічні реформи, - глава МВФ

У Греції в будь-якому випадку пройдуть економічні реформи, впевнена директор-розпорядник МВФ Крістін Лагард. За її словами, парламент і уряд країни будуть змушені вжити заходів, навіть якщо під тиском лівих партій будуть відкинуті бюджетні поправки, запропоновані в рамках програми економічного порятунку.

Лагард зауважила, що у всього є своя ціна. Свою ціну потрібно заплатити і Греції за участь в єдиному європейському валютному просторі. "Ціна (участі) складається зі збільшення продуктивності праці, структурного реформування, фіскальної консолідації, особливо якщо країна стикається з таким величезним дефіцитом", - зазначила Лагард. "Зазначені кроки мають бути зроблені", - передає її слова France 24.

Говорячи про долю країни в разі відмови лівих від заходів жорсткої економії і, як наслідок, неможливість отримання додаткових коштів від трійки кредиторів, Лагард підкреслила, що не бачить сенсу в цих діях. "Який в цьому сенс? Можливо, що після цього їм доведеться зіткнутися з рішенням ще сильніших проблем, викликаних дефіцитом", - резюмувала вона свою думку щодо ситуації в Греції.

Нагадаємо, раніше голова МВФ Крістін Лагард заявила, що потрібно бути готовими до виходу Греції з валютного блоку.

Нагадаємо, для Греції перспективи дефолту і виходу із зони євро знову набули реальну форму після парламентських виборів 6 травня 2012 р. Тоді за підсумками виборів консервативна партія "Нова демократія" отримала 108 місць (18,85% голосів виборців), ліворадикальна коаліція СІРІЗА - 52 (16,78% голосів), а партія соціалістів ПАСОК - 41 місце (13,18%) в 300-місцевому парламенті Греції.

Однак політичні сили, що прийшли до влади не змогли домовитися з питання антикризових заходів, які є необхідною умовою отримання фінансової допомоги від міжнародних кредиторів Греції, і по черзі зазнали невдачі у формуванні коаліційного уряду. Зараз у Греції сформовано тимчасовий уряд. Дострокові вибори пройдуть 17 червня 2012 р.

Відзначимо що в середу, 23 травня, лідери країн ЄС на неформальному саміті в Брюсселі обговорять економічну ситуацію в єврозоні в зв'язку з останніми подіями в Греції, які можуть призвести до відмови цієї країни від єдиної європейської валюти. Будуть обговорюватися і боргові проблеми інших країн, зокрема Іспанії.
Одна з головних тем - можливість випуску спільних для всіх країн єврозони облігацій. На підтримку цієї ідеї виступає новообраний президент Франції Франсуа Олланд. Німеччина поки проти неї.

Президент Чехії Вацлав Клаус напередодні першим з європейських лідерів відкрито закликав до виходу Греції з єврозони. Подібний розвиток подій, як вважають аналітики, можливо в тому випадку, якщо за підсумками червневих виборів в країні знову не вдасться сформувати уряд, який був би прихильне бюджетним скорочень і дотримання досягнутих раніше з ЄС домовленостей про фінансову допомогу.