ua en ru

У Держдумі РФ ініціюють спрощення приєднання до Росії нових суб'єктів федерації

Фракція "Справедлива Росія" пропонує Державній Думі Росії спростити приєднання до Росії нових суб'єктів федерації, передає "Комерсант-Україна".

Фракція "Справедлива Росія" пропонує Державній Думі Росії спростити приєднання до Росії нових суб'єктів федерації, передає "Комерсант-Україна".

Фракція внесла в російський парламент поправки в закон 2001 року "Про порядок прийняття в РФ і утворення в її складі нового суб'єкта РФ". Зараз ст. 4 закону ("Умови прийняття в РФ нового суб'єкта") передбачає, що рішення про приєднання до РФ іншої країни або її частини здійснюється "за взаємною згодою РФ та цієї іноземної держави", яке підтверджується міжнародним договором. Цю процедуру пропонується спростити так, що для приєднання території буде достатньо "волевиявлення народу", вираженого, наприклад, у формі референдуму.

Нагадаємо, 27 лютого Верховна Рада Криму на позачерговому засіданні ухвалила рішення про проведення 25 травня всекримського референдуму. Питання, яке на нього винесено: "Автономна республіка Крим володіє державною самостійністю і входить до складу України на основі договорів і угод" (так або ні). Президія Ради Криму розраховує за підсумками референдуму розширити повноваження автономії і зміцнити зв'язки з Росією.

Крім того, Рада Криму відправив уряд Криму на чолі з прем'єр-міністром Анатолієм Могильовим у відставку. Новим прем'єром Криму призначений депутат Верховної Ради Криму, лідер партії "Руська єдність" Сергій Аксьонов. За його словами, він має намір підкорятися Віктору Януковичу як Президенту України, незважаючи на те, що Верховна Рада України відсторонила Януковича від виконання цих обов'язків.

У ніч на 27 лютого будівлю парламенту і уряду Криму захопили озброєні люди. Над будівлями були підняті російські прапори.