ua en ru

У містах-мільйонниках житло вже подешевшало на 30-40%

На ринку нерухомості найбільших міст країни панує песимізм. Попит на квартири впав у всіх регіонах, втім, у кожному є свої особливості. Ціни на житло в деяких мільйонниках підтримують масове переселення жителів з Донецької та Луганської областей, в інших - власники квартир змушені поступатися покупцям на тлі масового виходу інвесторів.

На ринку нерухомості найбільших міст країни панує песимізм. Попит на квартири впав у всіх регіонах, втім, у кожному є свої особливості. Ціни на житло в деяких мільйонниках підтримують масове переселення жителів з Донецької та Луганської областей, в інших - власники квартир змушені поступатися покупцям на тлі масового виходу інвесторів.

Квартири дешевшають

За дев'ять місяців квартири на вторинному ринку в усіх великих містах подешевшали з початку року в середньому на 20 25 %. Як зазначила агент «Першої ріелторської компанії» Ірина Цвігун, якщо на початку року двокімнатна хрущовка в районі Великого Фонтану (Одеса) коштувала $ 45 тис., то зараз - $ 39 тис. Однокімнатна там же в жовтні подешевшала з $ 38 тис. до $ 25 тис. «Коли таке було!» - вигукує вона.

Однокімнатну квартиру економ-варіанта у Львові зараз реально купити за $ 40 42 тис., тоді як на початку року - $ 50 52 тис., розповіла «Капіталу» ріелтор агентства «Вежа» Людмила Крижановська. Двокімнатні апартаменти з ремонтом і меблями обійдуться в $ 50 тис., тоді як ще дев'ять місяців тому за них просили $ 63 тис.

У Дніпропетровську найдешевшу однокімнатну можна придбати за $ 18 тис., а двокімнатну, розташовану недалеко від центру, - за $ 28 тис., додає генеральний директор агентства нерухомості «22 Століття» Віталій Назаров.

В ціні поступаються і харківські квадратні метри. Спеціаліст Харківського агентства нерухомості Юрій Вус пояснює, що квартири на останньому поверсі п'ятиповерхівки, які завжди продавалися трохи нижче середньоринкових цін, оскільки вони не користуються попитом у покупців, зараз можна придбати за $ 23 тис., тоді як ще на початку року - за $ 30 тис. «В Запоріжжі двійка недалеко від центру була продана за $ 29 тис., хоча вона пропонувалася за $ 36 тис.», - розповідає директор агентства «Арта» Вікторія Шахмаева. Така ситуація спостерігається вперше за останні п'ять років, оскільки в попередні роки власники нерухомості в рідкісних випадках погоджувалися знижувати ціни більш ніж на $ 1 тис.

Ще значніше апартаменти подешевшали в Донецьку, який зараз непідконтрольний владі. Наприклад, якщо в січні-лютого двокімнатна в обласному центрі коштувала $ 100 тис., то зараз - $ 35 тис. У місті з'явилися перекупники, які готові придбати апартаменти тільки за дуже низькими цінами - $ 10 15 тис.

Інша ситуація на первинному ринку. Але на відміну від Києва, у регіонах забудовники не ризикнули підвищити ціни на квартири у національній валюті. Наприклад, в Одесі в Приморському районі житло обходиться в 12 тис. грн, а на околицях - 9,7 тис. грн за квадратний метр. У Дніпропетровську квартира в новобудові в середньому по місту стоять 10,5 тис. грн, а у Львові - 11 12 тис. грн за квадратний метр. Єдиним містом, в якому ціни на нерухомість виросли, став Харків. «Ціни піднялися на 10 15 % і зараз становлять 8 9 тис. грн за квадратний метр», - уточнив він.

Попит впав

Власники квартир змушені знижувати ціни за різкого обвалу продажів: у січні-жовтні кількість угод, за оцінками місцевих ріелторів, скоротилася в три-п'ять разів. Офіційної статистики з продажу житла в регіонах немає.
«З середини серпня ринок завмер, оскільки багато потенційних покупців побоювалися, що в Запоріжжі прийде війна», - пояснює Шахмаева. В Одесі з ринку пішли перекупники і покупці житла для подальшого здавання в оренду, підкреслює Цвігун. Багато бізнесмени не розуміють, скільки буде коштувати нерухомість у наступному році, тому що побоюються вкладати гроші. «До початку військових дій на сході на перекупників припадала кожна третя угода», - пояснює вона. Не виправдалася надія на переселенців, більшість яких вважають за краще знімати, а не купувати апартаменти, розповідає Вус.

У Харкові ціни зросли тільки на одиничні об'єкти на первинному ринку, розповідає директор агентства «Дукат» Станіслав Дмитриченко. «У цьому році в експлуатацію введено новобудова в спальному районі Салтівка і на північно-заході міста в Олексіївці, нерухомість там подорожчала на 15 % і зараз становить 11 тис. грн за квадратний метр», - повідомив він.

У Донецьку продажу практично немає. Провести операцію в місті неможливо - Державна реєстраційна служба закрила доступ до реєстрів в тих населених пунктах, які непідконтрольні владі. За даними Ради національної безпеки і оборони України, активісти самопроголошених Донецької та Луганської республік контролюють Донецьк, Луганськ та прилеглі міста: Алчевськ, Дебальцеве, Ровеньки, Краснодон, Амвросіївка та ін. Для реєстрації угоди необхідно їхати в інші регіони.

Ціни стабілізувалися

Ціна пропозиції не зміниться, але власники квартир у кожному конкретному випадку будуть надавати знижки, вважає Дмитриченко. Наприклад, при вартості житла в $ 30 тис. розмір дисконту може досягти $ 2 тис. Забудовники продовжать утримувати ціни, сподіваючись на передноворічний попит.

На територіях, які непідконтрольні владі, ціни на квартири знизяться в два-три рази, вважає керівник Асоціації спеціалістів банківської оцінки Сергій Фролов. «Влада самопроголошених республік вже оголосили про те, що житло біженців може бути націоналізоване», - говорить він. В результаті багато власників намагатимуться позбутися свого майна і переїхати в інші регіони країни.

Джерело: Капітал