ua en ru

У Горлівці перевищень граничнодопустимих концентрацій аміаку у повітрі не встановлено, - МОЗ

Перевищень гранично допустимих концентрацій аміаку в атмосферному повітрі у Горлівці не встановлено. Про це повідомила прес-служба Міністерства охорони здоров'я України з посиланням на результати досліджень Держсанепідслужби Донецької обл.

Перевищень граничнодопустимих концентрацій аміаку в атмосферному повітрі у Горлівці не встановлено. Про це повідомила прес-служба Міністерства охорони здоров'я України з посиланням на результати досліджень Держсанепідслужби Донецької обл.

"Оперативною лабораторною групою Горлівської філії ГУ "Донецький обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України" було відібрано проби атмосферного повітря на наявність та рівні забруднення аміаком на межі санітарно-захисної зони підприємства на відстанях 800 та 1000 метрів при північно-західному напрямку вітру. За результатами досліджень перевищень граничнодопустимих концентрацій аміаку в атмосферному повітрі не встановлено. Загроза життю та здоров'ю населення міста на даний час відсутня", - йдеться в повідомленні.

Держсанепідслужбою Донецької області продовжуються лабораторні дослідження стану атмосферного повітря в місті Горлівка.

Нагадаємо, 6 серпня о 14:00 під час капітального ремонту на об'єднаному аміачному заводі №1 (цех №1) ПАТ "Концерн Стирол" в м. Горлівка стався викид аміаку через розгерметизацію трубопроводу рідкого аміаку. У результаті аварії постраждало 27 працівників концерну "Стирол", з них 6 померло. Станом на 11:00 п'ятниці, 9 серпня, в обласній лікарні профзахворювань перебуває 18 співробітників горлівського хімконцерну, а в Донецькому обласному територіальному клінічному медичному об'єднанні (ДОТКМО) - 8 чол.

За фактом аварії розпочато кримінальне провадження за ч.2 ст.272 КК України. Санкція зазначеної статті передбачає покарання до 8 років позбавлення волі. Серед основних версій причин аварії розглядаються порушення правил експлуатації обладнання, халатність обслуговуючого персоналу при дотриманні технологічного процесу, порушення правил безпеки, в тому числі при проведенні ремонтних робіт. Хід досудового розслідування контролює Генпрокуратура.

Наслідки аварії на заводі "Стирол" можуть бути непередбачуваними, заявив директор Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко. Еколог не згоден з висновками експертної комісії, відповідно яких загрози для навколишнього середовища і людей немає: "Офіційна оцінка - це синонім брехні".

Як заявили у Всеукраїнській екологічній лізі (ВЕЛ) у зв'язку з аварією на ПАТ "Концерн Стирол", в Україні не здійснюється належний державний контроль за діяльністю і технічним станом обладнання об'єктів, що становлять підвищену екологічну небезпеку, а також не працює система оповіщення про небезпечні ситуації, пов'язані з техногенними аваріями.

Аміак - безбарвний газ із запахом нашатирного спирту. Суміш парів аміаку з повітрям вибухонебезпечна. У разі витоку аміаку можливе отруєння, тому що аміак викликає подразнення верхніх дихальних шляхів. Запах аміаку відчувається, коли концентрація газу сягає 37 мг/м.

Ураження невеликими концентраціями викликає незначне подразнення очей і слизової оболонки носа, чхання, слинотечу, легкий нежить, головний біль, почервоніння обличчя і біль у грудях. Пари аміаку при контакті зі шкірою викликають опіки різних ступенів. Симптомами високих концентрацій є різкий біль в очах і сльозотеча, відчуття задухи, сильні напади кашлю, запаморочення і болі у шлунку. Занадто високі концентрації можуть призвести до серйозних розладів здоров'я та загибелі людей.

Граничнодопустима концентрація аміаку в повітрі робочої зони виробничого приміщення становить 20 мг/м. Граничнодопустима концентрація аміаку в атмосферному повітрі населених пунктів така: середньодобова - 0,04 мг/м, максимальна разова - 0,2 мг/м. Токсичний набряк легенів розвивається при впливі аміаку протягом години з концентрацією 1,5 г/м. Короткочасний вплив аміаку з концентрацією 3,5 г/м і більше швидко призводить до розвитку загальнотоксичних ефектів.