ua en ru

У ДФС пропонують ввести квотування експорту деревини з України

У Державній фіскальної службі України одним із напрямків врегулювання питання з вивезення деревини бачать віднесення до об'єктів оподаткування збором за спеціальне використання лісових ресурсів деревини (як обробленої, так і необробленої), що вивозиться за межі митної території України в митному режимі експорту або переробки за межами митної території. Про це повідомили у прес-службі ДФС.

Визначення вивезеної деревини об'єктом оподаткування зазначеним збором вимагає внесення відповідних змін до розділу XVII "Збір за спеціальне використання лісових ресурсів" Податкового кодексу України (внесення змін до Тимчасового порядку видачі сертифіката про походження лісоматеріалів та виготовлених з них пиломатеріалів).

За даними митної статистики, за січень-вересень цього року експорт паливної деревини становить 1 млн 358 тис. тонн, що на 27% перевищує аналогічний показник 2013 року.

"Ліс, який вирубують, майже не надходить на підприємства для його подальшої переробки, а практично повністю експортується як деревина. Цілком очевидно, що ситуація, яка склалася з експортом лісоматеріалів, має негативні наслідки для України в контексті економічного, екологічного та соціального аспектів", - йдеться в повідомленні.

Враховуючи викладену проблему заступник голови ДФС Анатолій Макаренко пропонує прийняти ряд конкретних заходів, серед яких ліцензування і квотування експорту деревини та опрацювання питання про можливість встановлення експортного мита на цей товар.

Нагадаємо, Кабмін затвердив квоти товарів, експорт яких підлягає ліцензуванню у 2014 р.