ua en ru

У Німеччині сьогодні відзначають 50 років з початку будівництва Берлінської стіни

Рівно 50 років сьогодні виповнюється з дня початку будівництва Берлінської стіни. Її зведення почалося 13 серпня 1961 р. Будівництво та переобладнання цього об'єкта розтягнулося до 1975 р.

Микита Хрущов в 1958 р. вимагає у Франції, США і Великобританії, які контролювали три сектори Західного Берліна, перетворити німецьку столицю в "демілітаризоване вільне місто". Однак лідери колишніх союзників заявили, що мають намір захищати свободу Західного Берліна. На тлі загострення конфлікту навколо Західного Берліна і масового витоку кадрів у ФРН уряд ГДР прийняв рішення закрити кордон.
Берлінська стіна являла собою комплекс із бетонної огорожі загальною довжиною 106 км і висотою в середньому 3,6 метра; огорожі з металевої сітки протяжністю 66,5 км, з сигнального огородження під електричною напругою, протяжністю 127,5 км; із земляних ровів протяжністю 105,5 км; з протитанкових укріплень на окремих ділянках.
При спробі перетнути стіну за роки її існування загинули, за даними уряду ГДР, 175 чоловік. Західні джерела говорять про більше 1 тис. загиблих. Дані про те, скільки жителів Східного Берліна успішно проникли в Західний Берлін, також серйозно різняться.
ГДР в 1989 р. прийняла рішення про відкриття кордону з ФРН, а в 1990 р. Берлінська стіна, що стала непотрібним зміцненням, була знесена.
У Берліні триває спорудження меморіального комплексу "Берлінська стіна", який повинен бути добудований до 2012 р. Меморіал розташовується на вулиці Бернауер штрассе, по якій проходив кордон між ГДР і ФРН (самі будівлі знаходилися в східному секторі, а прилеглий до них тротуар - у західному ).