ua en ru

У Німеччині підпалили машину голови Єврокомісії з Греції

У Німеччині вранці 16 травня невідомі підпалили автомобіль голови Єврокомісії з Греції Хорста Рейхенбаха. Крім того, зловмисники кинули пакет з фарбою в будинок чиновника, передає Associated Press з посиланням на німецькі ЗМІ.

Рейхенбах і його робоча група займаються допомогою Греції в проведенні структурних реформ в галузі економіки країни. Чиновник і його помічники консультують Афіни з питань зниження держвитрат.

Відповідальність за підпал автомобіля Рейхенбаха взяло на себе раніше невідоме угруповання Loukanikos. Луканікос (Сосиска) - кличка собаки, яку кілька разів спостерігали на мітингах та масових акціях протесту в Афінах.

Раніше стало відомо, що Президенту Греції не вдалося узгодити з лідерами парламентських фракцій складу нового кабінету міністрів. На виборах ліві, які виступають за відмову від політики жорсткої економії, отримали колосальну підтримку з боку виборців, в той час як центристи, які виступають за реалізацію запропонованих Євросоюзом заходів, задовольнилися скромними результатами. Експерти зробили висновок, що фінансова криза в Греції повільно перетекла в політичну, і до осені країна може покинути єврозону.

Економіка Греції переживає серйозну кризу. У березні 2012 р. після успішної операції з обміну державних облігацій, що знаходяться в розпорядженні приватного сектора, Міжнародний валютний фонд і Єврогрупа схвалили виділення Афінам другого пакету стабілізаційного кредиту на суму понад 130 млн євро.

Основною умовою для виділення Греції другого пакету фінансової допомоги, про яку домовлялися міністри країн єврозони, є досягнення в 2012 р. обсягу боргу, що не перевищує 121% ВВП. Обсяг кредитного траншу складе 130 млрд євро.

Натомість керівництво Греції зобов'язалося здійснити ряд заходів, спрямованих на різке скорочення бюджетних витрат: зменшити зарплати, підвищити пенсійний вік, скоротити робочі місця, а також провести широку програму приватизації. Ці заходи вкрай непопулярні в грецькому суспільстві. З 2009 р. в країні не припиняються масові страйки та інші акції протесту проти скорочення бюджетних витрат.