ua en ru

У Німеччині 42% громадян повертають новорічні подарунки назад

У Німеччині прийнято дарувати подарунки разом з магазинними чеками, щоб людина могла при бажанні від нього відмовитися. Як показали останні опитування, цією можливістю користуються вже більше 40% німців. При цьому все частіше речі й сувеніри виставляються на продаж в Інтернеті.

Згідно з опитуванням асоціації IT-компаній Bitkom, 42% німців, що отримали різдвяні подарунки, повертають їх назад в магазини. І тільки 18% респондентів відповіли, що навіть якщо подарунок і не припав до душі, вони залишають його у себе. Передарює не вподобану йому річ майже кожен сьомий (15%) німець. При цьому розпродають різдвяні подарунки в Інтернеті 7% респондентів. Німецькі магазини подарункам, що повертаються, не раді - в цьому році і так різдвяні продажі йдуть не так жваво, як очікувалося.

За даними експертів Союзу роздрібної торгівлі ФРН (HDE), одна з причин - посилення морозів в Німеччині, за яких німці вважали за краще сидіти вдома. І лише буквально в останні дні перед Різдвом, коли аномальні холоди змінилися відлигою, німці кинулися по магазинах. За словами глави HDE Кая Фалька, як і очікувалося, основним попитом користувалися продукти харчування, різні солодощі та напої, а також прикраси, годинники, парфумерні вироби й побутові прилади.

В цілому ж, за розрахунками експертів HDE, загальна виручка німецької роздрібної торгівлі за листопад і грудень досягне приблизно 80,4 млрд євро, що на 1,5% більше торішнього результату і не набагато менше рівня інфляції.

Читайте також: Роздрібні продажі в Німеччині в жовтні 2012 р. у реальному вираженні знизилися на 0,8% в річному вирахуванні