ua en ru

У Гаазі сьогодні відбудеться суд над Младічем

У Міжнародному кримінальному суді в Гаазі сьогодні, 16 травня, відбудеться судовий процес у справі колишнього командувача силами боснійських сербів генерала Ратко Младіча, передає BBC.

Попереднє слухання у справі Младича відбулося в серпні. Тоді він відмовився відповідати на пред'явлені звинувачення, і суд інтерпретував це як невизнання провини за всіма пунктами звинувачення.

У жовтні минулого року Младича госпіталізували з пневмонією. 69-річний Младич неодноразово скаржився на здоров'я. Його родичі стверджували, що він раніше переніс два інсульти. Лікарі, проте, визнали, що він в змозі брати участь в судовому процесі.

Головне з обвинувачень, пред'явлених Младічу - геноцид, - стосується етнічних чисток в Сребрениці в 1995 р., коли боснійські серби вбили 8 тис. мусульман.

Інший важливий епізод - майже чотирирічна облога Сараєва, що почалася в травні 1992 р., і протягом якої померло близько 10 тис. осіб.

Арешт Младіча є однією з умов вступу Сербії до Євросоюзу. Тим не менш, у Сербії багато хто вважає Младіча національним героєм, який захищав інтереси країни.

В кінці минулого року суд відмовився розділити на дві окремі частини обвинувачення проти Младіча. Прокуратура звернулася з таким проханням в серпні. За задумом прокурорів, розділ звинувачення дозволив би почати швидше процес над Младічем.

Младіча заарештувала сербська поліція 26 травня 2011 р. після того як він 16 років переховувався. Зазначимо, що згідно з його заявами, він не визнає владу Гаазького трибуналу.