ua en ru

У Європі в банківських стрес-тестах лідирує іспанський Santander, - неофіційні дані

У банківських стрес-тестах в Європі на сьогоднішній день лідирує найбільший іспанський банк Santander. Про це агентству Reuters повідомило обізнане джерело з урядових кіл Іспанії, передає РБК. "Santander оцінений краще за всіх за підсумками першої серії проведених стрес-тестів", - сказало джерело.
Стрес-тести банківського сектора ЄС проводяться Комітетом з нагляду за європейськими банками, який повинен підготувати відповідний звіт до початку липня. Минулого року результати аналогічних стрес-тестів по окремим банкам не публікувалися, проте цього року позиція європейських регуляторів може змінитися. Все більше європейських країн виступають за оприлюднення результатів банківських стрес-тестів, вважаючи, що в нинішніх умовах невизначеність фінансового стану найбільших банків лише підриває довіру на ринку.
Заяви на підтримку публікації результатів стрес-тестів з зазначенням конкретних банків і держав, зокрема, пролунали з Парижа і Берліна. Так, представник Мінфіну Німеччини заявив на умовах анонімності агентству Associated Press, що в нинішніх умовах повна прозорість послужить, швидше, стабілізуючим фактором. Джерело повідомило, що Німеччина буде ратувати за оприлюднення детальних результатів стрес-тестів на рівні всього ЄС.
Стрес-тести, проведені на гіпотетичному рівні, покликані оцінити масштаби потенційних збитків фінансових інститутів при різних макроекономічних сценаріїв, наприклад, при повторній рецесії. За результатами стрес-тестів банків можуть бути видані рекомендації по залученню додаткового капіталу для підвищення фінансової стійкості.
Минулого року уряд США на тлі невизначеності економічної ситуації в країні провело стрес-тести 19 найбільших банківських інститутів, ухвалив безпрецедентне рішення - зробити результати тестування надбанням громадськості. Це рішення викликало полеміку на Уолл-стріт і в експертному співтоваристві. Але глава Федеральної резервної системи США Бен Бернанке нещодавно заявив, що минулорічні стрес-тести обернулися успіхом багато в чому завдяки тому, що їхні результати були розкриті публічно.