ua en ru

У Європі стурбовані зниженням експорту російської нафти в регіон

Європейці б'ють на сполох через те, що Росія переорієнтувала свій експорт до Китаю, заводи з переробки можуть зіткнутися з дефіцитом сировини. У підсумку вартості марки Urals вже вище північноморської Brent.

Європейці б'ють на сполох через те, що Росія переорієнтувала свій експорт до Китаю, заводи з переробки можуть зіткнутися з дефіцитом сировини. У підсумку вартості марки Urals вже вище північноморської Brent, повідомляє "РБК daily".

У липні експорт нафти з Росії до Європи досяг рекордно низького рівня за останні десять років, повідомила Financial Times (FT) в четвер. Щоденний обсяг транспортованого палива склав 2,1 млн бар.

На думку опитаних виданням експертів, річ в зростаючих обсягах російської нафтопереробки. Росія воліє експортувати не саме паливо, а продукти переробки, наприклад, дизель.

Надалі цей тренд може тільки посилитися у зв'язку з розвитком російської нафтохімії. Як наголошується в презентації міністра енергетики Олександра Новака до наради з нафто- і газохімії у Дмитра Медведєва (копія є в розпорядженні "РБК daily"), зараз виробництво полімерів (продукт переробки нафти) нижче споживання - 2,7 млн т проти 3,7 млн т. Але до 2020 р. в міністерстві мають намір переломити цей тренд і збільшити виробництво до 11,8 млн т, а споживання - до 6,1 млн т.

Іншою причиною ситуації, що склалася експерти називають переорієнтацію Росії на АТР. Зокрема, "Роснефть" має намір подвоїти поставки нафти в Китай по ССТО з поточних 15 млн т ще на 15 млн т в 2015 р. А після покупки ТНК-BP компанія вирішила перенаправити до Піднебесної її обсяги експорту. Як зазначав голова Міненерго Олександр Новак, вже цього року "Роснефть" має намір направити в Китай 800 тис. т. В інтерв'ю Інтерфаксу міністр сказав, що зараз відомство перевіряє, чи достатньо буде ресурсної бази для збільшення обсягів поставок по ССТО та виконання контрактів. Сама компанія в цьому впевнена. Постачання російської нафти до Китаю вже значно збільшилися в останні роки і становлять приблизно 500 тис. бар. на день, зазначає FT.

У цілому, за даними ЦДУ ПЕК, за перше півріччя експорт у далеке зарубіжжя впав на 2,3%, до 103,6 млн т (приблизно 4,2 бар. На добу). Найбільшими експортерами були "Роснефть" (31,4 млн т), ЛУКОЙЛ (10,2 млн т), "Сургутнафтогаз" (близько 15 млн т). При цьому видобуток нафти в Росії за той же період виросла на 0,8%.

На тлі цього попит європейських НПЗ на російську нафту продовжує рости. У результаті ціна російської нафти Urals торгується вище марки Brent, зазначає видання з посиланням на Platts. Це стане ударом для недавно модернізованих НПЗ Європи, зокрема заводів іспанської Repsol і грецької Hellenic Petroleum.

Нагадаємо, раніше Президент РФ Володимир Путін оцінив новий контракт на постачання російської нафти в Китай в 60 млрд дол.