ua en ru

В Європі фондові торги 31 березня закрилися різноспрямованим рухом основних індексів

Фондові торги в Європі 31 березня закрилися різноспрямованим рухом основних індексів, хоча деякі з яких досягли 5,5-річних максимумів.

Фондові торги в Європі 31 березня закрилися різноспрямованим рухом основних індексів, хоча деякі з яких досягли 5,5-річних максимумів. Зростання цих індексів був викликаний оптимізмом у зв'язку із збільшенням капіталізації дрібними італійськими банками і стійким припливом іноземних інвестицій.

Настрої на ринках формувалися сьогодні також під впливом очікувань нових заходів стимулювання економіки з боку Європейського центрального банку (ЄЦБ), оскільки дані щодо інфляції в єврозоні виявилися нижчими, ніж очікувалося.

Італійські банки середнього розміру Banco Popolare і Monte Paschi продемонстрували найбільше зростання котирувань на індекс STOXX Europe 600, їх акції подорожчали на 15,8% і 4,9%, відповідно, а весь індекс додав 0,2%.

Акції Banco Popolare росли на тлі повідомлень про притягнення банком іноземних інвестицій для збільшення своєї капіталізації, в той час як Monte Paschi залучив гроші двох латиноамериканських фондів, а також кошти ще кількох інвесторів. Ці події іноземні інвестори на ринку сприйняли як знак зростаючої впевненості в банківському секторі та італійській економіці в цілому.

"Нинішній раунд збільшення капіталізації розглядається як елемент допомоги банкам на тлі більш стабільного економічного становища, - вважає Роберто Браска, керуючий пан'європейським фондом цінних паперів AcomeA. - Як тільки ці банки визначаться з коефіцієнтом забезпеченості власними засобами, вони зможуть давати ці гроші в кредит".

Котирування ще одного італійського банку Intesa Sanpaolo, додали 2,4% на тлі підвищення цілей цінової політики інвестиційними банками. Intesa Sanpaolo показав один з кращих результатів на Euro STOXX 50.

Індекс "блакитних фішок" єврозони досяг свого максимального значення з 2008 р., досягнувши в ході торгів рівня 3185,68 пункту. Однак під кінець сесії цей індекс все ж знизився на 0,3% - до 3161,60 пункту на тлі продажу цінних паперів. Продажі були пов'язані з тим, що інвестори прагнули поліпшити показники корпоративного прибутку в кінці I кварталу, усунувши розбалансування своїх портфелів. Пан'європейський індекс FTSEurofirst 300 зріс на 0,1% - до 1333,55 пункту, за підсумками кварталу зростання склавши 1,3%.

На хід торгів також вплинуло оголошення урядом Маттео Ренці про довгоочікуваних економічних і політичних реформах. Це було сприйнято як свідчення того, що Італія почне виходити з дворічною затяжної рецесії.

Швейцарські експерти з Credit Suisse очікують подальшого зростання італійських котирувань, вказуючи, що реформи допоможуть економічному відновленню. Кредитні умови, за словами експертів Credit Suisse, пом'якшуються, а оцінна вартість цінних паперів в Італії є однією з найнижчих в Європі.

В інших країнах-членах ЄС інвестори поводилися обережно в останній день I кварталу. Засідання ЄЦБ, присвячене економічній політиці, очікується 3 квітня, а дані по американському ринку праці - 4 квітня.

Опублікована 31 березня статистика показала, що інфляція в єврозоні впала до найнижчого з 2009 р. рівня. Це підігріває спекуляції інвесторів з приводу того, що ЄЦБ може рано чи пізно вжити радикальні заходи, наприклад, запустити програму кількісного пом'якшення (QE) задля зниження ризику звалювання в дефляцію.

"Шанси додаткового зниження процентної ставки і можливого введення QE чітко збільшилися, - говорить Філіп Гийзельс, голова дослідницького департаменту BNP Paribas Fortis Global Markets у Брюсселі. - Це повинно стати позитивним фактором для європейських цінних паперів в довгостроковій перспективі. Сьогоднішня розбалансування, характерна для кінця кварталу, могла відтінити цю тенденцію".

Глава Федеральної резервної системи (ФРС) США Джанет Йеллен тим часом виступила на захист американського QE, заявивши що QE грає "екстраординарну роль у підтримці економічного зростання, особливо ринку праці, де ще спостерігаються деякі труднощі. На її думку, QE ще знадобиться США протягом деякого часу.

Слід зазначити, що сьогоднішня розбалансування портфелів, яка є звичайною для кінця кварталу, призвела також до зростання активності інвесторів, обсяги торгів на STOXX Europe 600 виявилися на 40% вище тримісячного середнього значення.

Станом на 21:50 мск британський індекс FTSE 100 відступив на 17,21 пункту (-0,26%) - до 6598,37 пункту, німецький DAX втратив 31,28 пункту (-0,33%) - до 9555,91 пункту, французький CAC 40 знизився на 19,76 пункту (-0,45%) - до 4391,50 пункту, швейцарський індекс SMI виріс на 80,59 пункту (+0,96%), до 8453,82 пункту, нідерландський індекс AEX додав 1,42 пункту (+0,35%) - до 403,21 пункту, іспанський IBEX 35 підріс на 11,60 пункту (+0,11%) - до 10340,50 пункту.