ua en ru

В Європарламенті створено неформальна група "Друзі європейської України"

10 грудня у Європейському парламенті за ініціативи евродепутатата від Литви Петраса Ауштревичуса була створена неформальна група "Друзі європейської України".

10 грудня у Європейському парламенті за ініціативи евродепутатата від Литви Петраса Ауштревичуса була створена неформальна група "Друзі європейської України". Про це йдеться в повідомленні прес-служби МЗС України.

Як відзначається, під час першого засідання у групу увійшло близько 50 депутатів від 18 країн-членів ЄС, які представляють різні політичні фракції, включаючи народників, соціалістів, лібералів і консерваторів.

"Україна потребує постійному політичному уваги та ефективної підтримки у різних сферах - фінансової, військової, гуманітарної. Для консолідації єдності серед політичних сил Європейського парламенту на підтримку України, для генерування нових ідей та сприяння їх ефективної імплементації, я виступив з ініціативою створити таку неформальну групу "Друзі європейської України", - підкреслив Ауштревичус.

В інавгураційному засіданні взяли участь народні депутати Верховної Ради України Ірина Геращенко, Іванна Климпуш-Цинцадзе, Марія Іонова, Олена Сотник, Остап Семерак, Олександр Присяжнюк, голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, а також представник України при ЄС Костянтин Єлісєєв.

На засіданні було обрано співголів групи, з боку ЄС - Петрас Ауштревичус, від української сторони - Іванна Климпуш-Цинцадзе і Остап Семерак. Українська делегація поінформувала, що у Верховній Раді також створена українська частина групи у складі не більше 50 депутатів.

"Вже на першому засіданні депутати обговорили широкий спектр питань, зокрема, можливість протидії російській пропаганді, сприяння якнайшвидшої ратифікації Угоди про асоціацію, надання Україні безвізового режиму, а також сприяння у проведенні системних реформ. Окрему увагу було приділено питанню захисту прав людини, насамперед, в Криму і на Донбасі, а також реабілітації поранених українських військовослужбовців", - повідомили в МЗС.

Нагадаємо, перше засідання комітету Україна-ЄС відбудеться в січні 2015 р. в Брюсселі.