ua en ru

У ЄС зріс соціальний розрив між різними групами населення, - Віктор Медведчук

Через кризу, в країнах Євросоюзу зріс соціальний розрив між різними групами населення. Про це у своєму блозі написав лідер громадського руху «Український вибір» Віктор Медведчук.

«За інформацією комісара ЄС з соціальних питань Ласло Андор, який представляв 8 січня в Брюсселі черговий соціальний звіт, бідні країни ЄС стають ще біднішими, стрімко зростає безробіття, в той час, як у країнах європейського півночі ситуація відносно стійка... Як повідомляє офіційне агентство статистики ЄС Євростат, в листопада 2012 р. 18,82 млн чоловік в Єврозоні були безробітними, а процентні показники безробіття піднялися в листопаді до 11,8% проти 11,7% у жовтні того ж року і 10,6% в листопаді 2011 р. При цьому, якщо в Іспанії і Греції безробіття становить близько 25%, то в Німеччині, Греції, Люксембурзі вона менше 6%, в Австрії - 4,5%», - написав політик.

«Зростання прірви між бідними та багатими країнами ЄС спостерігається і в питанні доходів населення. У Греції середньостатистична сім'я в минулому році була на 17% бідніша в порівнянні з 2009 р., в Іспанії - на 8%, на Кіпрі - на 7%. Доходи жителів північноєвропейських країн, а також Німеччини, Франції, незважаючи на кризу, виросли. При цьому, багаті країни ЄС все менше налаштовані ділитися з бідними. Про це говорить, зокрема, те, що влада ЄС хочуть переглянути чинну схему виділення фінансової підтримки для країн, що прагнуть провести екстрену рекапіталізацію національного банківського сектора...», - зазначив Віктор Медведчук.

Він підкреслив, що в таких умовах громадянам України не варто розраховувати на те, що зближення з ЄС позитивно позначиться на рівні їхнього життя. «Більше того, навіть європейські експерти не приховують, що та ж Зона вільної торгівлі з ЄС принесе Україні реальні економічні втрати і посилить наші соціальні проблеми», - резюмував політик.

Читайте також: Українська зовнішня політика спрямована на збереження застарілого для країни status quo, - Медведчук