ua en ru

У ЄС сумніваються в доцільності створення Мінінформполітики в Україні

В Європейському союзі сумніваються в доцільності створення Міністерства інформаційної політики в Україні.

В Європейському союзі сумніваються в доцільності створення Міністерства інформаційної політики в Україні. Про це на прес-конференції заявив керівник відділу преси та інформації представництва ЄС в Україні Юргис Вільчинскас, передає кореспондент РБК-Україна.

"З боку ЄС ще рано давати оцінку Міністерства інформації. Потрібно подивитися статут і документи, завдання цього міністерства. Якщо це міністерство допоможе і забезпечить розвиток медіа-ринку, буде гарантувати чесну конкуренцію на ринку, то це можна обговорювати як інструмент. Але виникає питання: скільки буде коштувати це міністерство для бюджету? Чи є цей інститут ефективним", - зазначив Вільчинскас.

Він зазначив, що політичні та економічні реформи в Україні неможливі без встановлення свободи слова, плюралізму, відкритого діалогу влади і суспільства.

"Тому свобода медіа грає в цьому процесі головну роль. ЄС вже інвестував не один мільйон євро для реформування та створення європейських стандартів у сфері медіа. Природно, ще знадобиться час для інсталяції цих стандартів. На цьому шляху ЄС закликає Україну створити суспільне мовлення. ЄС забезпечує технічну та фінансову допомогу для створення такого суспільного регулятора, який би створював такий міді-продукт, який би працював не тільки на себе, але був почутий людьми і за межами України", - додав Вільчинскас.

При цьому він підкреслив, що "ЄС солідарний з Україною в процесі не тільки військового наступу, але інформаційної війни з РФ": "Ситуація в Криму та на Донбасі, природно, ускладнюється ситуацією зі свободою слова, роботою журналістів. ЄС і надалі підтримуватиме Україну у встановленні демократії та свободи слова".

Нагадаємо, раніше глава Мінінформації Юрій Стець заявив, що в його міністерстві буде працювати не більше 30 чиновників, а бюджет відомства складе близько 4 млн грн.