ua en ru

У ЄС немає єдиного погляду на розвиток відносин з Україною, – Клімкін

У Євросоюзі нині немає єдиного погляду на подальший розвиток відносин із Україною. Про це заявив посол України в Нiмеччинi, очільник української делегації на переговорах з ЄС щодо пiдписання угоди про асоцiацiю Павло Клiмкiн, передає радіо "Свобода".

"ЄС не знає, що робити з Україною. Вiн не знав, що робити з Україною кiлька рокiв тому, вiн не знає, що робити з нею сьогоднi, i ще певний перiод вiн не знатиме", - зазначив він.

На думку посла, парафування та втілення угоди про асоціацію є тим інструментом, який дозволить Євросоюзу усвідомити роль та місце України. "Ми уже кажемо не про проект, а про текст угоди про асоціацію. Це дійсно неординарний текст і неординарна угода і для Євросоюзу, і для України. У мене є враження, що ні в Україні, ні в ЄС досі немає чіткого усвідомлення, наскільки важливим інструментом у подальшому ця угода може стати у процесі її реалізації", - додав Клімкін.

За словами посла, у подальшій долі угоди немалу роль відіграє нинішня ситуація у деяких країнах Євросоюзу. Мова йде про ті країни єврозони, які потерпають від боргової кризи. Через них більшість країн-членів була змушена погодитися на нові фінансові правила.

Нагадаємо, Україна і Євросоюз 30 березня в Брюсселі парафували угоду про асоціацію та ЗВТ. Глава представництва ЄС в Україні Жозе Мануел Пінту Тейшейра заявив, що процес ратифікації угоди про асоціацію України і ЄС буде залежати від внутрішньої ситуації в Україні.

У свою чергу міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко заявив, що угода може бути підписана через 6-12 місяців. Водночас Клімкін вважає вірогідним підписання угоди в першій половині 2013 р.