ua en ru

У Єгипті під час заворушень загинули щонайменше 846 осіб, понад 6 тис. були поранені

У Єгипті під час заворушень загинули щонайменше 846 осіб, понад 6 тис. учасників антиурядових маніфестацій були поранені. Спочатку влада країни заявляла про 380 жертв. У поліцейських рядах втрати склали 26 осіб. Спеціально створена урядова комісія розцінила дії поліції при розгоні демонстрацій як "надмірні". Доповідь, підготовлена комісією, стала першою офіційною оцінкою подій, що почалися 25 січня і закінчилися 11 лютого відставкою Президента Хосні Мубарака, передає РБК з посиланням на Reuters.
Комісії, офіційна назва якої "Місія по пошуку фактів", треба було два місяці на складання доповіді. "Право на мирні зібрання є визнаною і однією з базових свобод людини, - говориться в доповіді, - Немає потреби говорити про те, що інциденти із застосуванням вогнепальної зброї, частина з яких спричинили жертви в ході подій Революції 25 січня, порушили правила і повноваження, передбачені законом". У доповіді згадується про те, що поряд з водяними гарматами і гумовими кулями, поліція застосовувала і бойові патрони. В опублікованому документі наводяться свідчення одного з офіцерів поліції, який говорить, що отримав наказ стріляти по демонстрантах. Члени комісії стверджують, що мають у розпорядженні свідчення того, що на дахах будинків, прилеглих до площі Тахрір, розміщувалися снайпери.
Саме ця площа в центрі Каїра стала епіцентром і символом єгипетських хвилювань. Багато хто з убитих на площі отримали кульові поранення в голову або грудну клітку.
11 лютого 2011 р. Х.Мубарак, який перебував при владі протягом 30 років (з 1981 р.), склав із себе повноваження глави держави. Його відставці передували триваючі з 25 січня антиурядові виступи. Зараз влада в Єгипті перейшла до Вищої ради збройних сил, яку очолює міністр оборони генерал Мохаммед Тантаві.