ua en ru

У Єгипті сьогодні пройде референдум по поправках до Конституції

У Єгипті через кілька годин почнеться референдум. На голосування винесено поправки до Конституції країни. З початку нинішнього року змін основного закону вимагали сотні тисяч єгиптян, передає телеканал "Росія-24".
Масові протести у великих містах, включаючи столицю Каїр, стали причиною відставки Президента Хосні Мубарака і багатьох членів його уряду. Тепер в Конституції збираються змінити дев'ять статей. Президентський термін, зокрема, пропонується зменшити з шести до чотирьох років, причому обиратися на вищий державний пост можна буде не більше двох термінів підряд, замість необмеженого числа раз як раніше.
Пропонується повністю виключити з Конституції статті про протистояння терористичним загрозам, скоротивши таким чином повноваження спецслужб і судової влади. Якщо поправки до Конституції будуть ухвалені, в Єгипті вже в червні 2011 р. пройдуть парламентські вибори, а у вересні 2011 р. - президентські.
Зміни також торкнуться виборів до парламенту і процедури встановлення режиму надзвичайного стану. Як очікується, у референдумі візьмуть участь близько 45 млн єгиптян.