ua en ru

"Брати-мусульмани" закликали політсили Єгипту до переговорів

Ісламістські рухи Єгипту, очолювані "Братами-мусульманами", закликали "всі революційні сили і політичні партії" сісти за стіл переговорів.

Ісламістські рухи Єгипту, очолювані "Братами-мусульманами", закликали "всі революційні сили і політичні партії" сісти за стіл переговорів. Про це повідомляє ВВС.

У зверненні немає прямої вимоги відновити при владі поваленого Президента Мухаммеда Мурсі, однак дії військових як і раніше характеризуються як переворот.

Прихильники Мурсі заявляють, що Президента скинули насильно, а призначений на січень 2014 р. судовий процес буде політизованим.

Крім того, у провину військовим ставлять те, що вони влаштували свавілля і тримали екс-Президента в невідомому місці без суду близько півроку.

Екс-лідера Єгипту, що правив всього 13 місяців, звинувачують у підбурюванні до вбивства протестувальників під час зіткнень біля резиденції президента в грудні 2012 р.

Нагадаємо, 23 вересня суд Єгипту ухвалив рішення заборонити діяльність руху "Брати-мусульмани", що веде історію з 1928 р.

Всі ісламісти, звинувачені в руйнуванні коптських церков і напад на військовослужбовців минулого місяця, отримали довічні терміни. Крім того, 17 вересня 2013 р. був заарештований офіційний представник "Братів-мусульман" Гіхад аль-Хаддад.

Ситуація в Єгипті серйозно загострилася після військового перевороту на початку липня і арешту екс-лідера Єгипту Мухаммеда Мурсі. Його прихильники вже майже два місяці вимагають звільнення колишнього глави держави і його повернення до влади. Згідно з офіційними даними, з початку зіткнень в Єгипті було вбито понад 1 тис. осіб, у тому числі 100 військовослужбовців і поліцейських. "Брати-мусульмани" заявляють, що в протистоянні загинули понад 2,5 тис. прихильників.

"Брати-мусульмани" - міжнародна релігійно-політична асоціація, заснована в березні 1928 р. вчителем Хасаном аль-Банна в Ісмаїлії (Єгипет). З 1933 штаб-квартира організації була переведена в Каїр. Асоціація мала відділення в Сирії, Палестині, Іраку. До кінця Другої світової війни налічувала близько 500 тис. чоловік. Верховний суд РФ визнав організацію терористичною і заборонив її діяльність на території Російської Федерації.