ua en ru

У доповіді МАГАТЕ міститься інформація про дослідження Ірану, спрямованих на створення ядерної зброї

Міжнародне агентство з атомної енергетики (МАГАТЕ) має підстави вважати, що Іран проводить секретні експерименти, основною метою яких є отримання ядерної зброї. Про це йдеться в доповіді організації, яка вже направлена до Ради Безпеки ООН, передає Associated Press.
Згідно зі звітом, на підставі інформації, отриманої від розвідувальних служб і спостерігачів, експерти агентства зробили висновок, що деякі дослідження безумовно носять мирний характер, проте "інші призначені для створення ядерної зброї". Крім того, в звіті присутні дані про те, що Ісламська Республіка проводить розробки засобів доставки, наприклад, боєголовок для ракет.
Тегеран вже відреагував на цей документ, заявивши, що він "написаний під диктовку США". Президент республіки Махмуд Ахмадінежад назвав чинного главу МАГАТЕ Юкіо Амано "пішаком в американських руках", а дані про секретні об'єкти - "м'яко кажучи, не відповідають дійсності".
Варто зазначити, що на підставі доповіді міжнародного агентства до Ірану можуть бути застосовані різні санкції дискримінаційного характеру, що може ускладнити і без того напружену ситуацію в регіоні Близького Сходу та Середньої Азії.