ua en ru

В діях Міненерго і НКРЕКУ відсутня логіка щодо імпорту електроенергії з РФ, - експерт

Дії Міністерства енергетики та вугільної промисловості спільно з регулятором - Нацкомісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ), щодо імпорту російської електроенергії не піддаються логіці. Таку думку висловив директор енергетичних програм Центру світової економіки і міжнародних відносин НАН України Валентин Землянський.

За його словами, з одного боку, Міненерго і НКРЕКУ забороняють розрахунки ДП "Енергоринок" з українськими підприємствами, розташованими в зоні АТО і забезпечують електроенергією і теплом східні регіони (постанова №158 НКРЭКП від 2 лютого 2015 р.), а з іншого боку, оплачують російський імпорт, який практично в повному обсязі йде на потреби самопроголошених республік - так званих ЛНР і ДНР.

"Виходячи з даних "Укренерго", у січні майже 90% імпортованої з Росії електроенергії пішло в ЛНР і ДНР, і Україна сплатила цей імпорт у повному обсязі. Тобто, тільки 10% імпорту дійшло до українських споживачів. Який сенс у контракті на імпорт електроенергії з Росії, якщо він працює не на всю країну, а лише на спірні території?", - вважає експерт.

Крім того, за його словами, міністерство, яке відповідає за роботу всієї галузі, не може керуватися виключно параметрами ціни і створювати умови, при яких в країну надходить дешевий імпорт, а вітчизняні підприємства змушені зупиняти роботу.

"Імпортна електроенергія в лютому варто 83 коп за кВт.ч, всередині країни середньозважена ціна "Енергоринку" - 99 коп. за кВт.ч. Тим часом в Крим ми продаємо за 72 коп. Я не знаю, що вони там рахують, але якщо не працюють свої підприємства - це мінус в економіку, мінус у ВВП, це зарплати, використання того ж газового вугілля і розрахунки з вугільниками. Сиплеться весь ланцюжок всередині країни з-за російського імпорту", - наголошує Землянський.

Нагадаємо, згідно з даними НЕК "Укренерго", найбільший обсяг (більше 90%) імпортованої і оплаченої у повному обсязі електроенергії пішло на потреби окупованих терористами територій - ЛНР і ДНР, в той час як на потреби об'єднаної енергосистеми України надійшло трохи більше 9% (34 млн кВт.год).

Так, обсяг фактично імпортованого у січні електроенергії з РФ склав 369 млн кВт.год, в тому числі, 327 млн кВт.год (або 88,5%) пішло на територію ЛНР через лінії електропередач, які знаходяться на окупованих бойовиками територіях, зокрема, через ЛЕП "Перемога - Шахти Ш-30". У той же час, ще 2,3% обсягу імпортованої електроенергії (8 млн кВт.ч) пішло на споживання так званої Донецької народної республіки, в основному, через ЛЕП "Амвросіївка-Таганрог Т-15".

ДП "Енергоринок" 12 лютого здійснило 100% розрахунок за поставлену в січні в Україну імпортну електроенергію, виходячи з тарифу 85 коп. за кВт.год, що становить 376 млн грн з ПДВ. З них 334 млн грн пішло на оплату закупівлі електроенергії для потреб ЛНР.

Разом з тим, Україна несе значні збитки від контракту між "Інтер РАО - Центром здійснення розрахунків (ЦОР)" і "Укрінтеренерго" на постачання електроенергії в Крим. Згідно з його умовами, Україна зобов'язана до кінця 2015 року поставляти щомісяця Крим 550 млн кВт/год електроенергії за ціною 72 коп за кВт/год, в той час як імпортує з Росії по 85 коп/кВт/ч. За оцінками експертів, збитки за цим контрактом можуть досягати 200 млн грн. в місяць.

Раніше повідомлялося, що поставки електроенергії в Крим з 2015 року здійснюються в рамках скандального контракту, підписаного "Укрінтеренерго" за дорученням міністра енергетики та вугільної промисловості Володимира Демчишина та пов'язані з не менш скандальним контрактом на імпорт російської електроенергії.

Як повідомив 15 лютого Генеральний прокурор України Віктор Шокін, ГПУ відкрила кримінальне провадження щодо порушення українського законодавства при укладанні контрактів на поставку електроенергії в Крим.