ua en ru

Пшонка заявив іноземним послам, що у справах проти Тимошенко немає жодного політичного підтексту

У справах проти екс-прем'єра Юлії Тимошенко немає жодного політичного підтексту. Про це під час зустрічі з представниками іноземних дипломатичних місій в Україні заявив генеральний прокурор України Віктор Пшонка, передає прес-служба ГПУ.

На зустрічі були присутні представники таких країн, як Австрія, Болгарія, Росія, Греція, Латвія, Польща, Франція, Велика Британія, Данія, США, Естонія, Італія, Румунія, Швеція, Словенія, Іспанія, Німеччина, Канада, Литва, Чехія, Словаччина, Угорщина, а також представництва ЄС.

Участь у заході взяли міністр охорони здоров'я України Раїса Богатирьова та голова Державної пенітенціарної служби України Олександр Лісіцков.

У ході зустрічі Пшонка поінформував представників іноземних держав про те, що 18 січня 2012 року засудженій Тимошенко було вручено повідомлення про підозру:
- у вчиненні організації розтрат чужого майна, шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, за попередньою змовою групою осіб, в особливо великих розмірах;
- у тому, що будучи у 1996 році президентом ЄЕСУ спільно та за попередньою змовою з колишнім першим віце-прем'єр-міністром України Павлом Лазаренком, із корисливих мотивів замовила та організувала вбивство народного депутата України Євгена Щербаня.

Генпрокурор зазначив, що під час вручення повідомлення про підозру засудженій Тимошенко не було порушено жодного її права, у тому числі і права на захист. За його словами, дана кримінальна справа буде передана до суду лише після проведення всіх процесуальних дій, згідно з вимогами закону.

Пшонка також наголосив, що тільки суд встановлюватиме вину або ж невинуватість підозрюваної. "Тут немає жодного політичного підтексту, є лише матеріали слідства та доводи захисту, після вивчення яких суд і прийме відповідне рішення у справі", - підкреслив він.

За словами Богатирьової, Тимошенко за станом здоров'я може брати участь у слідчих діях. Лісіцков коротко поінформував гостей про умови тримання засудженої у ЦКЛ № 5 та Качанівській виправній колонії.

Читайте також: ГПУ прийшла до висновку, що Тимошенко замовила вбивство Щербаня