ua en ru

У Чилі робочі мідного рудника "Сальвадор" оголосили страйк

У Чилі робочі мідного рудника "Сальвадор", що належить державній компанії Codelco, оголосили, що готові з 5 вересня 2013 р. розпочати страйк, передає BBC.

Частина робочих припинила роботу вже опівночі за місцевим часом. Метою акції є приведення умов найму у відповідність із загальноприйнятими у чилійській гірничодобувної індустрії. Приводом до початку страйку став зрив переговорів з правлінням, заявив профспілковий лідер Уальдо Гомес.

"Сальвадор" - порівняно невелике підприємство: у 2012 р. на руднику було видобуто всього 62,7 тис. т міді, що складає менше 4% від загального обсягу виробництва Codelco. Тим не менш акція припала на вкрай незручний для компанії момент: саме зараз Codelco зайнята реалізацією масштабного інвестиційного проекту, пов'язаного з компенсацією зниження вмісту металу в руді, що видобувається на родовищах компанії.

Представники Codelco поки не дали коментарів з приводу страйку.

Остання велика страйк на мідному руднику в Чилі пройшла 14-15 серпня 2013 р., коли 2,5 тис. співробітників шахти "Эскондида", що належить компанії BHP Billiton, призупинили роботу на 24 години, вимагаючи поліпшення умов праці та виплати щорічних премій.
Гірничодобувна галузь є ключовою в економіці Чилі. Країна виробляє третину видобутої у світі міді.