ua en ru

У Чернігові СБУ затримала співробітника російського ГРУ

У Чернігові Служба безпеки України (СБУ) затримала співробітника Головного розвідувального управління (ГРУ) Російської Федерації.

У Чернігові Служба безпеки України (СБУ) затримала співробітника Головного розвідувального управління (ГРУ) Російської Федерації. Про це повідомляє прес-служба відомства.

"Служба безпеки України затримала громадянина Російської Федерації В.Макарова, кадрового співробітника Головного розвідувального управління Генерального штабу збройних сил РФ. Встановлено, що іноземець протягом двох років перебував на території України під чужими установчими даними, як громадянин України, і активно вербував наших громадян, переважно військовослужбовців, для отримання інформації, яка становить державну таємницю", - йдеться в повідомленні.

Крім того, під прикриттям співробітника ГО "Антикорупційний комітет" російський шпигун збирав компрометуючі матеріали корупційного характеру на посадових осіб держави і передавав їх у Росію для шантажу українських чиновників.

"20 березня ц.р. в р. Чернігів зловмисника затримали "на гарячому" під час отримання ним документації з грифом "секретно" про новітніх системах самонаведення боєголовок. Згідно з висновком державного експерта з питань таємниць, документи, отримані іноземцем, відносяться до відомостей, розголошення яких створює загрозу національним інтересам і безпеці держави", - наголошується в повідомленні.

СБУ розпочала кримінальне провадження за ч. 1 ст. 114 (шпигунство) КК України.