ua en ru

В бюджет МНС за рахунок надання платних послуг надійшло 1,1 млрд грн, - МНС

Четверта частина бюджету Міністерства надзвичайних ситуацій складають кошти, отримані від надання платних послуг. Про це на прес-конференції заявив радник міністра МНС Ян Берназюк, передає кореспондент РБК-Україна.
Я.Берназюк зазначив, що бюджет МНС цього року становить 4 млрд грн. і 1,1 млрд грн - це кошти спецфонду МНС, який наповнюється завдяки платним послугам.
"Фінансування не вистачає і без спецфонду, наприклад, у Криму профінансовано лише 6 літрів палива на одну пожежну машину в рік", - наголосив Я.Берназюк.
Також він не виключає труднощів із наповненням спецфонду у разі скорочення кількості платних послуг МНС.
Окрім того, радник міністра зазначив, що міністерство продовжує політику скорочення апарату на виконання відповідного указу Президента і найближчим часом буде скорочено понад 2000 працівників в апаратах територіальних підрозділах МНС.
Також радник міністра МНС повідомив, що на сьогодні в МНС діє дискримінаційна норма щодо грошового забезпечення атестованих та не атестованих працівників.
"За однакової заробітної плати атестовані працівники (що мають військове звання) виходять на пенсію значно раніше, ніж не атестовані, для яких пенсійний вік обчислюється за загальними правилами... Це призводить до нерівності заробітної плати між ними, оскільки атестовані працівники, працюючи після досягнення пенсійного віку мають значно більший дохід, ніж не атестовані", - пояснив він, додавши, що в МНС на сьогодні розробляють варіанти ліквідації такої нерівності.
В свою чергу перший заступник голови Держінспекції техногенної безпеки МНС Іван Кріса зазначив, що не можна при проведенні пенсійної реформи збільшувати пенсійний вік для пожежних-рятувальників, оскільки право на ранній вихід на пенсію "є одним з основних мотивів служби у рятувальників при нинішньому розмірі зарплати" і що його збільшення призведе до відтоку кадрів саме серед тих, хто безпосередньо займається ліквідацією пожеж.
Зазначимо, що однією з ідей пенсійної реформи, що наразі розробляється урядом, є збільшення віку, з якого атестовані працівники силових структур (міліція, СБУ, пожежники, армія тощо) почнуть отримувати пенсію. На сьогодні право на пенсію ці категорії мають по досягненню в середньому 20 років вислуги.