ua en ru

У Брюсселі відзначили День незалежності України

У Брюсселі 24 серпня відбулися заходи з нагоди Дня незалежності України. Тут Європейська асоціація українців (ЄАУ) і ТМ «Хортиця» представили новий костюм для скульптури Manneken Pis («Пісяючий хлопчик») в столиці Євросоюзу - костюм князя Ярослава Мудрого, виготовлений спеціально до 20 річниці Незалежності України в «Парку Київська Русь».
З 20-річчям Незалежності України всіх присутніх привітав президент ЄАУ Олексій Толкачов. «Україні відбулася, вона незалежна, вже є Європою, буде членом Євросоюзу, і все буде в порядку», - сказав він.
Пізніше делегація святковою ходою пройшла вулицями міста до площі перед пам'ятником.
«Сьогоднішнє свято символізує для нас єднання України і Бельгії. Костюм виконаний у фольклорному стилі, який розповідає багато про Україну. Подивіться на жовтий колір - він символізує пшеницю, червоний - це дружба, блакитний - розуміння. Всі кольори веселки присутні в костюмі, і він символізує радість», - зазначив директор церемоній Ордена друзів Manneken Pis Марк Ямбо.
Завершилися святкування пізно вночі грандіозною українською вечорницею, на якій приймали в козаки, пригощали традиційними стравами і всім бажаючим пропонували скуштувати справжню українську горілку «Хортиця».
Зазначимо, традиція одягання Manneken Pis в різні костюми існує більше 300 років і бере свій початок від курфюрста Баварії Максиміліана II Еммануїла, який в 1698 р. подарував перший наряд для статуї. Традицію продовжив король Франції Людовик XV, передавши Брюсселю костюм із золотої парчі. Сьогодні у скульптури є вже близько 1 тис. костюмів, презентованих представниками різних народів. Українці вперше взяли участь в одяганні Manneken Pis в 2007 р., коли ЄАУ подарувала Брюсселю костюм українського козака.