ua en ru

У Боснії та Герцеговині на вулиці вийшли близько 10 тис. прихильників Радко Младіча

У м. Баня-Лука столиці Республіки Сербської у складі Боснії і Герцеговини близько 10 тис. осіб вийшли на вулиці підтримати заарештованого в Сербії генерала Радко Младіча, якого готуються видати Міжнародному трибуналу по колишній Югославії (м. Гаага, Нідерланди), передає РБК з посиланням на Associated Press.
Демонстрація носить мирний характер. Учасники акції несуть портрети Младіча, президента Росії Дмитра Медведєва, а також прем'єр-міністра РФ Володимира Путіна. Прихильники генерала називають президента Сербії Бориса Тадіча зрадником за згоду Белграда видати колишнього командувача армією боснійських сербів до Гааги.
Раніше сьогодні Суд Сербії з військових злочинів відхилив апеляцію захисту Младіча на рішення про екстрадицію. Таким чином, Младіча можуть доставити в столицю Нідерландів вже сьогодні ввечері або завтра вранці.
Радко Младич був заарештований сербською поліцією 26 травня ц.р. Він звинувачується Міжнародним трибуналом по колишній Югославії в організації етнічних чисток під час боснійської війни 1992-1995 рр. Арешт Младіча раніше називався одним з умов вступу Сербії до Євросоюзу. Тим часом багато людей в Сербії вважають Младіча національним героєм, який захищав інтереси країни.
Республіка Сербська - державне утворення на території Боснії і Герцоговини, утворене в результаті Дейтонської угоди. Договір закріпив розділення Боснії і Герцеговини на мусульмано-хорватську федерацію Боснія і Герцеговина і Республіку Сербську, які управляються загальним Президією. У нього входять три особи - по одному від сербської, хорватської і мусульманської громади. Угоди також передбачали введення в Боснію контингенту НАТО.