ua en ru

У більш ніж 50% українських судів почалися люстраційні перевірки, - Петренко

У більш ніж 50% українських судів почалися люстраційні перевірки, - Петренко

У більш ніж 50% українських судів станом на 28 січня почалися перевірки на виконання закону україни "Про очищення влади". Про це на засіданні уряду заявив міністр юстиції України Павло Петренко, передає кореспондент РБК-Україна.

"У більш ніж 50% українських судів почалася процедура люстрационной перевірки", - зазначив Петренко.

Крім того, за словами Петренко, близько 40 суддів відмовилися проходити люстраційну перевірку. Він зазначив, що багато колишніх державних службовців намагаються оскаржувати своє звільнення у зв'язку з люстрацією у судах.

"Мова йде про 40 суддів різних судів, по яким ми підготували подання про звільнення, тому що вони відмовилися проходити перевірку по собі та надавати інформацію про себе, та по тих представниках різних органів , які намагаються оскаржувати своє звільнення в судах", - заявив Петренко .

За його словами, 87 колишніх співробітників прокуратури подали відповідні позови, 17 колишній працівників податкової служби, 11 колишній співробітників СБУ та 59 інших держслужбовців, які намагаються оскаржити автоматичну люстарцію в судах.

"Тут позиція органу, який представляє інтереси уряду в судах, дуже чітка: якщо особа потрапляє під автоматичний критерій люстрації, визначений законом, жодного іншого рішення , ніж ті, які закріплені в законі ,суд не може винести", - сказав Петренко.

Нагадаємо, за словами голова Ради суддів України Валентини Симоненко, станом на 19 січня 2015 р. в Україні в рамках люстрації поки ще не звільнений жоден суддя.