ua en ru

У найближчий місяць середня ціна золота становитиме вже 1300 дол. за унцію, - експерти.

Доля грецької економіки сильно схвилювала інвесторів, і вони почали шукати притулок в золоті. У середу ціна на цей дорогоцінний метал оновила рекордні значення кризи і досягла 1245,4 дол. за унцію. Експерти кажуть, що це ще не межа, передає РБК-daily.

Стимулом для зростання ціни на жовтий метал стали побоювання інвесторів щодо того, що міжнародна фінансова допомога європейським країнам, що зазнають боргові проблеми, чинитиме тиск на світові валюти. «Нестабільність в Греції і подальше за цим підвищення сприйняття ризиків на фондових ринках призвели до зростання вартості золота», - зазначає Ольга Окунева з Deutsche Bank.

Більше того, інвестори побоюються, що заходи по боротьбі з грецькою кризою не зможуть стримати поширення кризи суверенних боргів в Європі. «Зростаючі очікування з приводу ризиків в єврозоні в икликали у інвесторів бажання знайти «тиху гавань», - підкреслює Олексій Морозов з UBS.

Незважаючи на те, що рішення по боротьбі з грецькими проблемами було знайдено, вартість золота наочно демонструє, що трейдери скептично ставляться до досягнутих домовленостей. Додатковим фактором для підвищення цін на золото стало значне падіння вартості євро у відношенні до долара. Так, з початку року євро подешевшало на 12% до американської валюти.

Разом з тим, російським виробникам золота це тільки на руку. Так, вчора акції «Поліметалу» виросли на ММВБ на 6,28%, до 335 руб. за штуку, а «Полюс Золото» - на 4,68%, до 1428,9 руб. за штуку. З початку місяця папери золотошукачів вже додали 10,4 і 5,25% відповідно.

Нагадаємо, вчора ввечері вартість золота виросла до 1245,4 дол за унцію, додавши за день більше 1%. За останній місяць метал подорожчав на 7% (з 1156 дол за унцію 12 квітня), але більша частина цього приросту припала на початок травня (перший торговий день був 3 травня), коли спотові ціни на золото виросли на 5%. При цьому експерти вважають, що це не межа і в найближчий місяць середня ціна золота становитиме вже 1300 дол за унцію. Таким чином, непопулярні до кризи вкладення в золото вже співслужили гарну службу консервативним інвесторам.

Варто відзначити, вартість металу почала рости наприкінці 2008 р. і до лютого 2009 р. піднялася до 943,3 дол. за унцію (з 763,6 дол. за унцію в листопаді 2008 р.). Наприкінці листопада - початку грудня 2009 р. ціна піднялася майже до 1185 дол. за унцію. Але потім активність інвесторів почала сповільнюватися: на початок року спотова ціна на золото дорівнювала 1097 дол. за унцію і трималася приблизно на цьому рівні до середини квітня.