ua en ru

У найближчі 3 роки активний потенціал утеплення житла домогосподарствами в Україні становить 23,9%, - дослідження

Всього 22,5% утепленого житла в Україні свідчить про існуючий активний потенціалі утеплення житла домогосподарствами в Україні, який складає 23,9% всіх домогосподарств і стане одним з факторів зростання ринку енергоефективних будівельних матеріалів. Про це йдеться в загальнонаціональному дослідженні PROmni B2C, яке провело Агентство Індустріального Маркетингу.

«13,4% власників домогосподарств Україні планують утеплити своє житло в 2011 р., 10,5% власників домогосподарств вже планують утеплити своє житло в період 2012-2013 рр. А 22,5% власників домогосподарств вже здійснили утеплення свого житла», - йдеться в дослідженні.

Разом з тим, за даними агентства, 53,7% населення України не утеплювали своє житло і не планують його в майбутньому.

«Більше за все вже утеплено в містах 23,8%, у селах 19,6%. Хоча якщо поглянути в структурі всієї України то тут ситуація інша в селах 6,1% від усіх домогосподарств Україні, а в містах 16,5%. Дана зміна показників пояснюється тим, що домогосподарства в сільській місцевості становлять 30% від усіх домогосподарств в Україні. Сільське населення більше зацікавлене в утепленні свого житла (30%) ніж жителі міст (21%). Але з причини того, що сільське населення в Україні займає всього 30%, то в рамках всього ринку зацікавлені сільські домогосподарства займають всього 9,3%, у той час як міські 14,6%», - свідчать результати дослідження.

За даними експертів, значна частина власників домогосподарств в якості утеплення свого житла використовують застарілі методи. «Зокрема, це заклеювання/утеплення вікон 22,7%, заклеювання/утеплення дверей 15,2%. Найменш популярними методами утеплення житла серед українців є утеплення підлоги 7,1% та утеплення покрівлі 5,8%, а 5,4% опитаних використовують інші методи утеплення», - йдеться в дослідженні.

У той же час, дослідження показало, що основним методом для теплової санації свого житла власники домогосподарств вважають заміну вікон 58,5%, дверей 38,7%, третім в загальному рейтингу йде утеплення стін 30,8%, яке є основним методом утеплення огороджувальних конструкцій будівель.