ua en ru

Найближчим часом в Україні прогнозується лише обмежений прогрес у вирішенні питання проблемних кредитів, - Fitch

На думку аналітиків Fitch Ratings ризики для банків Центральної та Східної Європи, що пов'язані з кризою в єврозоні, залишаються суттєвими і якість активів як і раніше є вразливою на деяких ринках ЦСЄ та країн колишнього СРСР. Зокрема, українська банківська система має високий рівень проблемних кредитів і потенційно слабку капіталізацію. Про це йдеться в новому звіті, в якому відзначається поява перших ознак тиску слідом за швидким зростанням кредитування в Китаї починаючи з 2008 р. Проте Fitch продовжує розцінювати зростання кредитування на ринках, що розвиваються в інших країнах Азії, Латинської Америки, Європи та держав-членів Ради з співпраці країн Перської затоки як несучий менш високий ризик, і банківські системи в цих країнах в цілому мають стійкі показники.

Аналітики зазначають, що з'являються ознаки тиску внаслідок буму кредитування в Китаї. З IV кв. 2011 р. спостерігається зростання проблемних і сумнівних кредитів, хоча рівень таких кредитів залишається низьким. "Крім того, що більш важливо, йде зменшення запасу грошових коштів у банків на тлі уповільнення зростання депозитів та скорочення виплат по кредитах через спеціальних дозволів. У минулому значна ліквідність дозволяла банкам справлятися з проблемними кредитами з мінімальними наслідками. Поточні рівні скорочення ліквідності означають, що тиск на якість активів може посилитися і позначитися на новому кредитуванні і, як наслідок, на зростанні ВВП", - наголошується в звіті.

Зростання кредитування в більшості держав Латинської Америки і в деяких країнах з економікою, що розвивається в Азії (перш за все, в Індії та Індонезії) та Європі (Туреччині та в Росії) продовжилося високими темпами в 2011 р. У той же час ризики згладжуються за рахунок помірного відносини кредитів до ВВП, здебільшого хороших показників якості активів, капіталізації і фондування, а також за рахунок істотного зростання ВВП. У 2012 р. ймовірне уповільнення зростання кредитування через слабший глобальний прогноз, політику в країнах з економікою, що розвивається і базових чинників. Однак з урахуванням обмежених ознак уповільнення кредитування в 2 півріччі 2011 р. і в 1 кв. 2012 р. (за винятком Туреччини), таке коригування може виявитися лише помірним.

Ризики для банків Центральної та Східної Європи, пов'язані з кризою в єврозоні, залишаються суттєвими з урахуванням залежності регіону від експорту, структури власності банків і потенційної слабкості валюти в разі подальшого стресу в єврозоні.

У той же час казахстанська і українська банківські системи як і раніше мають високі рівні проблемних кредитів і потенційно слабку капіталізацію, і найближчим часом Fitch очікує лише обмежений прогрес в області вирішення ситуації з проблемними кредитами.