ua en ru

У Білорусі винесено попередження екс-кандидату в президенти Некляєву, що виїхав за кордон всупереч забороні

Кримінально-виконавча інспекція Ленінського районного управління внутрішніх справ м. Мінська 3 жовтня ц.р. зробила офіційне попередження за несанкціоновану закордонну поїздку колишньому кандидатові в президенти Білорусі Володимиру Некляєву. Про це білоруський політик повідомив журналістам.
Некляєв 27-30 вересня виїжджав до Варшави на саміт "Східного партнерства" всупереч рішенню білоруського суду. Відповідно до статті 181 кримінально-виконавчого кодексу Білорусі, він попереджений в тому, що, якщо він ухилятиметься від покладених на нього судом обов'язків, інспекція може направити до суду пропозицію про відміну виконання відстрочення покарання.
За словами Некляєва, він дав у міліції всі необхідні пояснення, заявивши, що не визнає своєї провини, оскільки засуджений незаконно у зв'язку з виконання судом політичного замовлення влади. "Я відмовляюся підігравати владі і виконувати призначену мені роль злочинця, вважаю і вважатиму себе вільною людиною", - заявив він.
Суд району Фрунзе м. Мінська 20 травня визнав Некляєва винним за ч.1 ст.342 Кримінального кодексу (організація і підготовка дій, що грубо порушують громадський порядок, або активна участь у них) і засудив до двох років позбавлення волі з відстроченням вироку на два роки.
Суд Ленінського району м. Мінська 9 вересня встановив засудженому додаткові обмеження. Зокрема, йому заборонено виступати організатором або учасником масових ходів, демонстрацій, пікетів і інших масових заходів. Некляєв позбавлений права виїжджати за межі Мінська без письмового дозволу правоохоронних органів і покидати межі Білорусі до закінчення терміну покарання. Він повинен реєструватися в правоохоронних органах за місцем проживання раз на тиждень і знаходитися удома щодня з 20:00 до 6:00.