ua en ru

У Бахрейні правоохоронці відкрили вогонь по демонстрантам, є поранені

У столиці Бахрейну Манамі, де тривають масові демонстрації з вимогами відставки уряду, поліцейські відкрили вогонь по натовпу опозиціонерів. Повідомляється, що в результаті зіткнень вже кілька людей отримали поранення, проте точне їх число не наводиться. Як повідомили сьогодні очевидці, основне скупчення протестуючих спочатку було зафіксовано не на центральній площі Манами - Перлової, а в іншому місці, передає РБК з посиланням на агентство Reuters.

Після того як зібралося багато народу, демонстранти попрямували у напрямку до Перлової площі, проте на ній вже знаходилися посилені наряди поліцейських, які й відкрили вогонь.

Власті Бахрейну заборонили будь-які збори та акції протесту, а до столиці країни були введені танки. Основною опорою правлячого режиму є армійські підрозділи, яким дано дозвіл використовувати всі необхідні засоби для наведення порядку.

16 лютого в Бахрейні пройшли багатотисячні демонстрації. Бахрейнський спецназ жорстко розганяв демонстрантів. У ході операції був застосований сльозогінний газ. У результаті дій поліції загинули 4 людини, близько 50 чоловік госпіталізовано з тілесними ушкодженнями і отруєнням газом. Серед постраждалих є і журналісти. Зокрема, побитий кореспондент американської телерадіомовної компанії ABC Мігель Маркес. Кілька людей, озброєних палицями, напали на журналіста і відібрали у нього фотоапарат, сам журналіст не отримав серйозних травм.

Акції протесту в Бахрейні пішли за зміною влади в Тунісі та Єгипті. Мітингувальники вимагають прийняття нової конституції, звільнення ряду укладених з в'язниць і відставки прем'єр-міністра.

Влада спробували вирішити конфлікт мирним шляхом, пообіцявши, що ЗМІ отримають більшу свободу, а кожній сім'ї видадуть по 2 тис. 700 дол. Але опозиція не вірить обіцянкам, хоча і підкреслює, що цілі повалити короля у неї немає.

Бахрейн - найменша арабська держава, розташоване в Перській затоці, в 16 км від Саудівської Аравії. Там знаходиться найбільша в регіоні база Військово-повітряних сил США.