ua en ru

У 2014 р. товарообіг між Україною і Китаєм може потроїтися

Співпраця з Китаєм створить потужні стимули для розвитку реального сектора економіки України. Товарообіг між країнами вже наступного року збільшиться втричі - з 10 до 30 млрд дол. Цього вдасться досягти, в тому числі, завдяки збільшенню експорту сільгосппродукції до Китаю. Так, наступного року на ринок Піднебесної почнуться поставки українських сої та ячменю, повідомив глава МінАП Микола Присяжнюк, який підписав у Пекіні відповідні протоколи.

У ході візиту Президента України в Китай сторони підписали Договір про стратегічне співробітництво на 2014-2018 рр.. З Китаєм Україна обговорила і стратегічне співробітництво до 2018 р. У найближчі 5 років Китай має намір імпортувати продукції на 10 трлн дол., частина цієї квоти може дістатися Україні. Про це свідчить підписаний главами держав Договір про дружбу і співробітництво на п'ять років. Китайська сторона високо оцінила економічні реформи в нашій країні, відкривши для української продукції свої ринки.

Так, Микола Присяжнюк підписав протокол про фітосанітарні та інспекційних вимогах щодо експорту з України сої та ячменю. «Одним із найбільш стратегічних напрямків активізації інвестиційно-економічного співробітництва є сільське господарство. Глава КНР Сі Цзіньпін заявив про те , що починаючи з наступного року Україна стане основним постачальником продовольства в Китай. І це - перемога для України. Ще одним досягненням є те, що , незважаючи на встановлений Піднебесної 10-річний термін сертифікації імпорту сільгосппродукції, стандарти якості українських кукурудзи, сої та ячменю були узгоджені менш ніж за рік», - заявив Микола Присяжнюк.

У рамках договору сторони підписали ще більше 20 угод, проекти яких були підготовлені в ході візиту в КНР першого віце-прем'єра Сергія Арбузова.

Нагадаємо, що , в числі іншого, Китай підтвердив свої наміри завершити проект будівництва залізничної гілки «Повітряний експрес», яка з'єднає Київ з Борисполем. Згідно з підписаним Меморандумом, рухомий склад буде виготовлений Крюківським вагонобудівним заводом.

Крім того, підписано Угоди про розвиток в Україні авіабудівної галузі. На базі запорізького моторобудівного підприємства «Мотор-Січ» планується розширення виробничих площ, створення спільних підприємств, які дозволять забезпечити повний цикл будівництва літаків.

Також Китай вирішив підтримати і фінансовий сектор України. Наступного року Китай надасть НБУ експортний кредит у розмірі 5 млрд дол. з можливістю розширення валютного свопу у двосторонніх зовнішньоторговельних розрахунках.

Сторони домовилися також про входження китайських банків на український ринок і відкриття філій українських банків у Китаї. Крім того, Народний банк КНР висловив зацікавленість у придбанні українських облігацій зовнішньої позики. Сторони поки не оголошують суму планованої покупки, проте мова йде про приплив валюти в країну в розмірі декількох мільярдів доларів.