ua en ru

У 2012 р. IPO в Україні зможуть здійснити компанії середнього бізнесу, що мають репутацію на ринку капіталу, - експерт

У 2012 р. фондовий ринок повинен почати виконувати свою основну функцію - залучати фінансові ресурси для компаній реального сектора, яким вони необхідні, особливо з урахуванням того, що банківське кредитування так і не активізувалося, вважає генеральний директор Лізинг ІТ Дмитро Богодухов.

За його словами, для прийдешніх змін на ринку капіталу вже склалися необхідні передумови і основну роль в цьому зіграють приватні інвестори. "Фондовий ринок повинен почати виконувати свою основну функцію - залучати гроші для компаній у тих, у кого є їх надлишок, перш за все у приватних інвесторів. Ера спекуляцій закінчується. Спочатку буде залучення коштів через облігації, потім - IPO", - сказав Богодухов.

На думку експерта, для ефективного функціонування фондового ринку створена відмінна інфраструктура, але незважаючи на це, його розвиток фактично зупинився. "Обсяги торгів падають, брокери та інвестори йдуть з ринку, так як кількість привабливих для інвестування цінних паперів вкрай обмежена. Як наслідок, ринок практично повністю залишається спекулятивним, реальних залучень коштів підприємствами на ньому не відбувається. У той же час сума грошових коштів на руках у населення є максимальною за всю історію незалежної України - за оцінками НБУ порядку 50-70 млрд дол. Сьогодні існує величезний незадіяний потенціал в особі приватних інвесторів і потенційних емітентів - в першу чергу компаній середнього бізнесу, з якими поки ніхто не працює", - відзначає Дмитро Богодухов.

На думку експерта, ситуація, що склалася, з урахуванням відсутності у населення великого вибору в об'єктах інвестування крім депозитів, може і повинна стати стимулом до розвитку фондового ринку в Україні. Цінні папери якісних емітентів - облігації та акції - можуть стати конкурентоспроможною альтернативою для вкладення в них накопичених заощаджень. "Якщо хоча б незначну частину коштів населення підприємствам вдасться залучити безпосередньо через фондовий ринок, то його обсяги збільшаться в рази", - упевнений експерт.

На переконання Богодухова, для цього необхідно пройти два етапи, які нададуть можливість для компаній середнього бізнесу стати повноцінним учасником фондового ринку. "У першу чергу, підприємства повинні почати залучати кошти, випускаючи облігації. Розміщуючи свої облігації, якісні емітенти можуть отримати не тільки необхідні для розвитку ресурси. Найголовніше, емітент отримує публічність і базу інвесторів. Коли на наступному етапі підприємство вирішить здійснити IPO, його акції будуть придбані інвесторами, які вже мають позитивний досвід роботи з його облігації. Це те, що ми зараз спостерігаємо, працюючи з базою наших інвесторів", - зазначив він.

За словами експерта, такий шлях, як залучення коштів через розміщення облігацій на фондовому ринку, з перспективою подальшого розміщення акцій при необхідності оптимізації структури капіталу, готові пройти сотні українських компаній середнього бізнесу. "Зараз їм як ніколи потрібна підтримка з боку професійних учасників фондового ринку, які поки не приділяли достатньої уваги цьому сегменту", - вважає Богодухів.

За останній час деякі брокерські компанії Україна вже оголосили про запуск підрозділів інвестиційно-банківських послуг, що також підтверджує тезу про те, що в 2012 році на українському фондовому ринку все більша кількість емітентів буде пробувати залучити кошти, в тому числі кошти приватних інвесторів.